Видео и снимки: Осветиха новия параклис „Св. Иван Рилски“ в МБАЛ-Елхово

Публикувано преди 7 години  |  Видео, Общество, Снимки

На 19 октомври честваме Денят на българския лекар. Датата е свързана със светеца Св. Иван Рилски. Именно за това точно на тази дата тържествено бе осветен новоизграденият параклис в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски”, гр. Елхово.

Сред присъстващите на събитието бяха г-н Николай Тончев – председател на ОбС-Елхово, г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, Ст. н. с. І степен проф. д-р Христо Одисеев – главен лекар в болничното заведение в периода 1954-1958 година, д-р Неделчо Тотев – управител на МБАЛ-Чирпан, д-р Димитър Ермов – управител на МБАЛ-Свиленград, директори на държавни и общински институции от град Елхово и региона, дарители и приятели на болничното заведение в град Елхово.

Православният параклис бе осветен от Агатополски епископ Йеротей в съслужение със ставрофорен иконом хаджи Николай Клюнков и свещеник Николай Станчев.

След 2-годишни усилия, с дарения от съграждани, бизнес, миряни и персонала на болницата, възлизащи над 14 200 лева бе изграден православен параклис “Св. Иван Рилски”, който се помещава на втория етаж на стационара. В знак на благодарност на официална церемония от ръководството на болничното заведение бяха връчени грамоти на дарителите.

Поздравително слово произнесе кметът на община Елхово г-н Петър Киров, който поздрави персонала на лечебното заведение в Елхово с тройния празник, който те отбелязват днес.

Най-емоционалната част от събитието, бе поздравлението от проф. д-р Христо Одисеев, който върна, чрез своите спомени от преди шест десетилетия всички присъстващи.

„Многопрофилна болница за активно лечение – Свети Иван Рилски” ЕООД, гр. Елхово е правоприемник на Общинска болница – гр. Елхово, преобразувана в търговско дружество. Едноличен собственик на дружеството е Община Елхово, а правото на собственост се упражнява от Общински съвет Елхово.

Само преди няколко години бе обновена външната фасада на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Елхово, чрез успешно реализиран проект на Община Елхово по линия на Международен фонд „Козлодуй“.

През последните няколко години медицинската апаратура се обнови със съвременни средства за диагностика в рентгеново отделение и в клинична лаборатория, модерно оборудване в новосъздаденото отделение по физикална и рехабилитационна медицина и с нови апарати за хемодиализа. Подобрени бяха условията в стационара – отопление, хранене, постелен инвентар, реновирани помещения във всички отделения. За последните 4 години са получени дарения на стойност близо 100 000 лева, които представляват предимно лекарства и болничен инвентар употребени изцяло по предназначението им.

Отделенията по неврология, физикална и рехабилитационна медицина и клинична лаборатория са от второ ниво, което дава възможност за повече на брой и всеобхватни клинични пътеки. За последните години са привлечени нови специалисти, предимно лекари в различни области. В резултат от това към този момент болницата работят трима невролози, трима рентгенолози, петима интернисти – четирима, от които с допълнителна тясна специалност. На изискванията на съответния медицински стандарт отговаря числеността на лекарите и в отделенията по педиатрия, диализно лечение и болничните лаборатории.

От позиция на близо милион задължения в началото на 2013 година, към края на 2016 година болничното заведение в град Елхово е с положителен финансов резултат от 213 000 лева, благодарение и на системната финансова помощ от страна на Общинската администрация Елхово и Общински съвет Елхово.


Статията е публикувана на 19 октомври 2017

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА