На Лазаровден малки и големи се включиха във великденски базар и концерт

Публикувано преди 4 години  |  Общество

Лазаровден – първият от трите големи християнски празника, свързани с Възкресението /следван от Цветница и Великден/, бе почетен и в Елхово. Тържеството, чийто организатор е Община Елхово, се състоя на самия ден – 20 април, на пространството пред църковния храм „Св. Димитър Солунски.

Малките момичета и момчета от детските градини “Невен“ и „Надежда”наричаха за здраве и благоденствие, пяха и танцуваха. Спазвайки традицията, децата представиха обичая на прекрасния празник в народното ни творчество – Лазаровден, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

На светлия празник децата, облечени с везани ризки, красиви носии, пролетни венци на главите и украсени с цветя кошнички, създадоха истинско настроение за всички присъстващи.Да има здраве и изобилие в Общината, да е спорна годината, да се множат добрините и да са щастливи всички, наричаха малките лазарки. Това, което днес представиха пред всички зрители и гости, е осмисляло дните на нашите прародители поколения наред и ги е изпълвало с радост.

Малко преди началото на програмата бе открит традиционния великденски базар под надслов „Пъстър, весел Великден”, който и тази година предложи интересни идеи за украса и декорация за предстоящия празник, разбира се, както винаги ръчно изработени.

Пъстри сергии с боядисани и нетрадиционно декорирани великденски яйца, типични великденски сувенири и всичко, което може да придаде допълнително обаяние на най – светлия християнски празник бе изложено от тазгодишните участници в базара: ДГ„Надежда”; ДГ „Невен“, ОУ„Св. Св. Кирил и Методий”; ОУ„Св.П.Хилендарски”; ЦСОП„Н.Й.Вапцаров”, ЦСРИ„Св.Марина”, ЦНСТ „Къща като вкъщи”, ЦНСТ „Къща за нашите деца“, Етнографско-археологически музей – Елхово и Станка Николова. Разпродажбата на изделия се организира и осъществява от участниците, а получените средства се разпределят по тяхно решение.
Пъстротата на благотворителния базар е чудесно въведение към празника на цветята утре – Цветница.Статията е публикувана на 20 април 2019


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »