Снимки: Нов успех за родения в Елхово творец Живко Седларски

Публикувано преди 4 години  |  Общество

 Български скулптури се наредиха до творби на Рубенс и Тиеполо в Монако. Изложба в Монте Карло събра съвременни творци с изкуството на старите майстори.

Произведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба в Монте Карло, редом до картини на великите художници на Ренесанса Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Джовани Тиеполо и италианския експресионист Ренато Гутузо. Поканата идва от базираната в Милано организация „Societe des arts”. Българският творец я приема веднага, но му отнема време да осъзнае случващото се.

При такава покана, в първия момент човек не вярва. Как може моите скулптури да застанат редом до творбите на тези велики стари майстори? Имена, които всеки знае, всеки е чувал. За мен мястото на техните творби е в музея. Но явно има и частни колекции, които са разрешили изнасянето им и да бъдат показани в тази изложба в Монако”, споделя Живко Седларски .

Изложбата, подредена в продължение на седмица в края на октомври в Яхтклуба на Монако среща миналото и настоящето, като представя контраста между съвременното, модерното изкуство и това на старите майстори от епохата на Ренесанса и Барока. Освен българския артист в изложбата със свои творби се включват и няколко италиански художници и фотографи.


„Искам да подчертая участието на Марко Баталини. Той допълваше тази изложба, защото преплита съвременното с Рененса. Този автор взема ренесансови произведения, копира ги и както в уличното изкуство се рисува със спрей върху стените, той добавя върху картините на старите автори тези съвременни тагове. Участваха още Надя Фанели. Анжело Акарди, също много добър. И Рика Ниари- една повече от изключителна фотографка”
, разказва българският скулптор.

В изложбата в Монте Карло Живко Седларски представя четири свои творби, избрани и посочени от организаторите на събитието. В яхтклуба на Монако са показани – Андромеда, Жената на рибаря, Мимис и Сирена. Скулптурите варират от 60 см до 110 см. Изработени са от метал, неръждаема стомана и бронз.

„Моите скулптури бяха сложени в залата с творбите на тези велики майстори. Бяха подредени между техните картини. След откриването на изложбата, на сайта на „Societe des arts” беше показана моята Андромеда на фона на картина на Рубенс с текст под снимката „Сблъсъкът и контрастът между съвременното и ренесансовото изкуство”.

Участието си в изложбата българският скулптор приема като признание.

Един автор винаги има нужда от това да знае как се приема, какво мислят другите за неговите произведения. За мен това беше факт, че има определено признание, че скулптурата ми се харесва. Рубенс е символ. В изкуството се говори за рубенсовия модел. Рубенс рисува този вид жени. В Художествената академия когато учих те са били част от изпитите ми. И в един момент моята скулптура се намира пред една такава творба”, разказва Живко Седларски.

От четирите български скулптури публиката и организаторите харесват най-много Андромеда. Снимка на творбата с името на българския автор Живко Седларски е поставена на листа с менюто за гала вечерята при официалното откриване на изложбата, която се провежда под патронажа на принца на Монако Албер Втори. Андромеда е и скулптурата, пред която най-често посетителите на изложбата се снимат.

Живко Седларски е поканен и за следващата изложба, съчетаваща изкуството на старите майстори със съвременното изкуство, която „Societe des arts”организират. Тя ще е през март следващата година във Венеция. Съвременните творби  този път ще бъдат поставени редом до произведения на великите художници Рафаело и Микеланджело. Това носи още по-голямо удовлетворение на българския творец, който приема Микеланджело за свой духовен баща.

„Той ме е учил още от студентските ми години как да работя и как да мисля като скулптор, като автор”.

За предстоящата изложба във Венеция е поставена тема, върху която съвременните автори да работят и тя е „Мария Магдалена”, чиито образ откриваме и в картините на Рафаело и Микеланджело.

Опис снимки:
1. Изложбата на Société des Arts в Яхтклуб Монако
2. Скулптурата Андромеда на фона на Монако
3. Скулптурата Жената на рибаря в Яхтклуб Монако
4. Скулптурата Сирена на фона на яхтеното пристанище в Монако
5. Скулптурата Сирена пред картина на Ренато Гутузо
6. Скулптурата Сирена и публиката
7. Скулптурата Андромеда
8. Скулптурата Мимис
9. Живко Седларски дава интервю за Kyoss magazine
10. Живко Седларски с екипа на Société des Arts – Рикардо Манфрин, Сара Лонго и Пиер
Джулио Ланца
11. Живко Седларски с принц Серж Югославски (вляво)
12. Менюто за галавечерята по повод откриването на изложбата
13. Представяне на скулптурата Жената на рибаря с родното място на автора


Статията е публикувана на 25 ноември 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА