Православната църква почита Св. Цар Борис – покръстител на българите

  4 427 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

На втори май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис – Михаил Покръстител на българския народ. Свети цар Борис – Михаил – покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик Княз Боян Български.

За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Българският владетел, царувал между 852 и 889, налага християнството в нашите земи и въвеждал славянската писменост в България. През 864 г. се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Християнството става официална религия в българската държава.

Княз Борис-Михаил постига международното признание на автономна Българска архиепископия под върховенството на Цариградската вселенска патриаршия (4 март 870 г.). Има голям принос за просвещението на българското общество. През 886 г. приема учениците на Кирил и Методий и създава Охридската и Преславската школи.

Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Починал е на 2 май 907 г.  След смъртта му е канонизиран за светец и е удостоен с царска титла.

Имен ден празнуват Борис, Борил, Боряна, Борислава, Борислав. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие.Статията е публикувана на 2 май 2022


Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Отбелязваме Световния ден на хипертонията
На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт ... прочети още »
Живко Иванов е сред 10-те финалисти за Годишните награди на Фондация "Енчо Керязов" в категория Спорт
Десетте най-силни кандидатури, които продължават към финала за Годишните награди на Фондация "Енчо Керязов", вече са ясни ... прочети още »
Поредно успешно представяне на ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“ на Национална олимпиада по ИТ
На 14 май 2022 т.г. Диан Гинчев и Димитър Маджаров от 8А клас се явиха на финалния ... прочети още »
Награда от 11-ти Национален конкурс за шестокласничка от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
Награда от 11-ти Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любими литературни герои за шестокласничка от ОУ ... прочети още »
Загина шофьор, а 2 жени са ранени в жестока катастрофа близо до село Княжево
В тежка катастрофа загина шофьор на 61 г., а две негови спътнички са ранени и откарани в ... прочети още »
Окончателно – украинският шофьор, причинил катастрофа до Лесово, е осъден на 4 години затвор
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото за катастрофата край ... прочети още »