България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за Освобождението

  3 086 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

Днес е Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България. На днешната дата отбелязваме 145-та годишнина от смъртта на революционера и поет Христо Ботев. В 12 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на храбрите наши предци. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847г. (нов стил – 6 януари 1848г.) в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863г. завършва калоферското училище.

Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. За кратко пребивава в затвора по обвинение в конспиративна революционна дейност.

След освобождаването си се сближава с Каравелов и започва активната си публицистична дейност, като първият вестник под негова редакция е«Знаме“ – новият орган на революционната пратка. През 1875г., съвместно със Стефан Стамболов, издава първата си и единствена стихосбирка, наречена «Песни и стихотворения Ботйова и Стамболова“, в която са поместени почти всички негови стихове. По време на Априлското въстание води една от най-славните чети, която преминава Дунав с кораба«Радецки“ – момент, който остава здраво белязан в паметта на България.

На 17 май четата поема своя тежък път през страната без да получава почти никаква помощ от християнските жители в градовете, които прекосява. На 20 май 1876г. (по нов стил- 2 юни) на връх Вола в Стара планина се провежда последната битка на Христо Ботев, който е убит от куршум. Историята спори дали това не е бил приятелски огън или предателска стрелба по революционера.

Стихотворенията на Ботев са:“Майце си“,“Към брата си“, “Елегия“, “Делба“, “До моето първо либе“, “На прощаване“, “Хайдути“, “Пристанала“, “Борба“, “Странник“, “Ней“, “Гергьовден“, “Патриот“, “Защо не съм?…“, “Послание“ (на св. Търновски), “Хаджи Димитър“, “В механата“, “Моята молитва“, “Зададе се облак темен“, “Обесването на Васил Левски“. Освен тях той е автор на няколко фейлетона и памфлета. В томовете със събраните му съчинения е поместена и част от личната му кореспонденция, която в проза съчетава философията и идеологията, изразявана в стиховете на поета.

С едноминутно мълчание в цялата страна ще отдадем почит към паметта на загиналите герои в 12.00 часа под непрекъснатия вой на сиренно-оповестителните системи.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и ... прочети още »
Предупреждение от първа степен за област Ямбол за интензивни валежи и гръмотевични бури
Днес над източните райони облачността ще остане значителна и ще има интензивни валежи и гръмотевици. Издадено е ... прочети още »
Без маски за работни колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували
Министърът на здравеопазването издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне ... прочети още »
Общински детски комплекс Елхово обяви лятна ваканционна програма за деца от община Елхово
Краят на учебната година за учениците от начален и прогимназиален етап практически вече настъпи, но въпреки това ... прочети още »
Ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово спечелиха купи и медали от националното състезание „Аз зная английски език“
Учениците от ОУ“Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово, участвали през месец май в последния - ... прочети още »
Много награди от трети финален кръг на националното състезание „Аз зная английски език“ за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово за пореден път показаха любовта си към изучаването ... прочети още »