Снимки: Ден на народните будители в детска градина „Невен“

Публикувано преди 3 години  |  Образование

Да се знае да се помни,
Че България е жива,
На будителите скромни,
българина китка свива.

Мотото, под което премина деня посветен на народните будители в ДГ ,,Невен“ – град Елхово.

Децата бяха запознати с делата на книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете морала и духовните ценности на нацията ни.

Кои хора наричаме народни будители?

Отговор на този въпрос получиха малчуганите от подготвителните групи „ Усмивка “, „Слънце“ и „Приятели“, чрез интересна презентация, по време на която научиха любопитни факти за живота и делото на нашите предци.

Макар още малки децата от група „Усмивка “ с учители Диана Мартинова и Ваня Узунова изработиха българския трибагреник.

Група „Слънце“ с учители Кремена Костова и Марийка Узунова отбелязаха деня с патриотични песни и стихотворения, изработиха и чудни емблеми с българския трибагреник.

Група „Приятели“ с учители Ваня Иванова и Христина Караколева направиха книгоразделители с портрети на народните будители.

Децата от група „Доброта“ с учители Даниела Стойкова и Силвия Тодорова изпълнени с чувство на гордост, че българи направиха красива изложба с портрети на българските будители.

Порасналите представители на група „Детско царство“ с учители Петя Дикова и Марина Ковачева изработиха своята първа книжка, която малчуганите ще прибавят към своята собствена библиотека. Направиха си книгоразделите с образите на велики българи.

Изнесените групи от селата Лесово и Гранитово отбелязаха тържествено празника  с много песни, стихотворения, оцветяване на портрети на народните будители и изработване на изложба.

Не останаха незабелязани и най-малките малчугани от група „Бърборани – сладурани“ с учители Снежана Желева и Красимира Маврева-Михалева, които също направиха своето първо табло с ликове на народните будители.

Малките ни възпитаници се запознаха с образите на Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски, Кирил и Методий и още много други велики българи съхранили през вековете духовните ценности на нашия народ.

Помнете този ден българи, за да живее във всеки от нас, светлия огън и дух, който ни завещаха тези велики българи.


Статията е публикувана на 2 ноември 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА