Православната църква празнува Богоявление – Йордановден

Публикувано преди 3 години  |  Общество

На 6 януари Православната църква празнува Богоявление (Йордановден), който е третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян и др.

Литийното шествие в град Елхово ще започне в 10.30 часа от църквата Св. Димитър към моста по пътя за село Изгрев (изход запад), където ще се извърши и самият ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа.

Желаещите да се включват в изваждането на кръста трябваше предварително да се запишат в храм „Св. Димитър“ град Елхово. С цел спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравните власти, всички присъстващи на литийното шествие и ритуала трябва да спазват физическо разстояние един от друг и е препоръчително да носят защитни предпазни средства на лицата.


Статията е публикувана на 6 януари 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА