Нови случаи на африканска чума по дивите свине в Елхово

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Цели 142 диви прасета, носители на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), са отчетени са по-малко от 10 дни из цялата страна. Последните три заповеди на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са публикувани на 11, 15 и 19 януари.

За сравнение последните две заповеди отново обхващаха период от около 10 дни, но тогава вирусът бе открит в 41 прасета от дивата природа, като засегнатите области отново бяха 10.

С най-много вторични случаи на АЧС – 14, се отчитат ловните и горски стопанства в област Пазарджик – Поибрене, Пазарджик и Оборище.

Следващи в статистиката с по 9 случая са Хасковско – Маджарово, Свиленград и Тополовград, и Ямболско – Елхово. С едно по-малко са заразените прасета в Старозагорско – Казанлък и Казанлък.

В област Монтана са регистрирани 7 заразени животни в  Чипровци и Монтана. С по 5 бройки следват София – Пирдоп и Еледжик, и Бургас – Кости, Царево и Бургас.

Най-малко са случаите на чума по свинете в областите Велико Търново – Сокол (2), Сливен – Котел (1), и Габрово – Росица (1).


Статията е публикувана на 22 януари 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА