Жълт код в област Ямбол. Тази вечер дъждът преминава в сняг

Публикувано преди 3 години  |  Общество

НИМХ-МОН – за 26.01.2021 г. е обявено предупреждение от първа степен (жълт код) за валежи от сняг и образуване на снежна покривка над северозападната част от страната в следните области: София, София-област, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Видин, Монтана, Враца, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Перник и Кюстендил, като след обяд вятъра ще се усили в планинските райони и ще има условия за снегонавявания.

В областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Варна, Бургас, Сливен, Смолян, Шумен, Добрич, Благоевград, Хасково, Ямбол и Кърджали от югоизточна България ще вали дъжд, който впоследствие ще премине в сняг. Количества сумарен валеж от 15 до 30 mm. С усилването на вятъра от север, през нощта ще има условия за виелици и навявания.
Вятърът в Източна България ще е умерен до силен. Минимални температури – между минус 1 и 4°, в източните и южните райони до 7-8°. През нощта срещу сряда със застудяването и в Източна България дъждът ще премине в сняг, ще бъде интензивен и в комбинация със силен северен вятър ще има виелици и навявания.

Kоличество на валежа: от 5 до 15 л/кв.м, от 2 до 15 см снежна покривка; в юг-югоизточните райони от 30 до 50 л/кв.м. и от 10 до 20 см снежна покривка, а на места в Източните Родопи и Странджа от 70 до 100 л/кв.м. и над 20 см снежна покривка.

За очакваните метеорологични явления са информирани органите на изпълнителната и местната власт за очакваните валежи от сняг и дъжд и вероятното образуване на поледици, навявания и преспи по пътищата.


Статията е публикувана на 26 януари 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА