Три заповеди във връзка с актуалната епидемиологична обстановка издаде здравният министър

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април.

Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:

– от 4.02 до 17.02 – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;
– от 18.02 до 2.03 – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
– от 4.03 до 17.03  – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

От 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и подобни събития.


Статията е публикувана на 26 януари 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
От 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация ...
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
„Целият ми професионален път е като банкер, не като политик”. Това заяви ...
В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия! Големите партии бързо ...
Русия няма да приеме и каквито и да е „правила“, наложени ѝ ...
Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен ...
Все още актуалният шампион Байерн Мюнхен няма интерес да назначи Антонио Конте ...
Карлос Алкарас заяви на пресконференция след поражението от Григор Димитров, че българинът ...
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад е ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...