Премиерът Бойко Борисов бе на инспекция на новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води в Елхово

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Премиерът Бойко Борисов инспектира пречиствателната станция в град Елхово. Заедно с него бе финансовият министър Кирил Ананиев и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Министър-председателят бе посрещнат от кмета на Община Елхово Петър Киров. „Убеден съм в качеството – всичко е построено по световен модел. Най-добрите пречиствателни станции, с най-добрите материали, които ги има в Европа, и тук ги има„, коментира от станцията премиерът. Пречиствателната станция за отпадни води на град Елхово е изцяло изградена, съоръжението използва модерна и висококачествена технология за пречистването на водите.

Кметът на Община Елхово Петър Киров сподели с премиера Борисов, че само за последната година е извършена рехабилитацията на републикански път, който преминава през град Елхово (бел.ред. – стар вход на град Елхово), а в момента тече изпълнението на втори етап от този проект, преминаващ през урбанизираната територия на града, включващ ремонт на мостовото съоръжение над река Тунджа (бел.ред. – мост на Тунджа към село Изгрев). За последната година бяха реновирани още 4 нови улици в града, а с постановление на Министерски съвет са отпуснати допълнително 1 млн. лева, който средства ще бъдат използвани за ремонт на улична мрежа в селата на Община Елхово. Кметът Киров акцентира и на санираните около 30 сгради в Елхово, от които 10 административни (Полиция, Пожарна, Гранична полиция, Етнографско-археологически музей, сградата на Община Елхово и др.) и 20 многофамилни жилищни сгради.

В разговор между Бойко Борисов и Петър Киров стана ясно, че в Елхово няма училище или детска градина, които да не са санирани. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков сподели за предстоящия план за възстановяване и устойчивост, по който са предвидени още 1,4 млрд. лв. за саниране на жилищни сгради в страната. Община Елхово има готовност да поднови и програмата за саниране на жилищни блокове. Вече има готови проекти и подписани договори със собствениците на няколко многофамилни жилищни сгради, които са одобрени и очакват финансиране. До няколко седмици, се очаква да стартира и ремонтът на 30-километровия пътен участък между Елхово и Окоп.

Заместник-министър Нанков потвърди и за стартиращия още тази година нов проект за воден цикъл на град Елхово, който предвижда реконструкцията на 3,5 км вътрешна водопроводна мрежа и над 3 км канализационни колектори, както и за другия проект, който се изпълнява към този момент, а именно 11 км. довеждащ водопровод „Воден-Елхово“ в участък от с. Златиница до основния напорен резервоар на гр. Елхово.

Кметът на Община Елхово Петър Киров сподели пред премиера Борисов, че за период от 10 години бюджета на общината се е увеличил двукратно, като от 10 млн. лева през 2011 година, за 2021 година бюджета на Община Елхово ще е на стойност 19 млн. лева, което е ръст около 90%.


Статията е публикувана на 13 февруари 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА