Празнуваме Св. Валентин и Трифон Зарезан по стар стил

Публикувано преди 1 година  |  Общество

valВъзприема се, че на 14 февруари влюбените разкриват чувствата си един на друг и взаимно си правят признание в любов. Официално наложилото се становище гласи, че корените на празника идват от римокатолически празник в чест на Св. Валентин, който се свързва с романтичната любов от времето на Средновековието.

Затова и празникът е значително по-разпространен в католическия свят, въпреки че отскоро Денят на влюбените започва да се празнува и от повечето млади хора и у нас.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпрозстранението на интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.

Днес е и Трифон Зарезан или Ден на лозаря по стар стил. Това е български народен празник в чест на свети Трифон. Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Какъвто и празник да отпразнувате и който и светия да почетете, ви пожелаваме незабравимо изкарване, безкрайно любовно опиянение и много щастие! Наздраве!


Статията е публикувана на 14 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Внезапна проверка на СДВР в бежански център в "Овча купел". Целта е ...
Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с вързани ръце ...
Белият дом определи като абсурд и пропаганда твърдението на Русия, че Украйна ...
Днес руските следствени органи обявиха, че са намерили доказателства, че терористите, които ...
От УЕФА се вслушаха в призивите на някои селекционери и ще обсъдят ...
"Няколко чуждестранни държави", сред които и Полша, ще изпратят военни, за да ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...