Снимки: Читалище „Развитие“ Елхово – пазител на традициите и обичаите

  1 048 | Публикувано преди 3 седмици  | Общество

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното и лозарите по стар стил. Всяка година празникът се радва на голямо внимание и се отбелязва шумно с много веселба и настроение.

Поради извънредната обстановка в страната, тази година в нашата община не се организира превърналия се в традиция конкурс за домашно вино, но денят на лозарите Трифон Зарезан бе почетен по традиция, в лозята на града. В последният работен ден от седмицата бе организирано “зарязване” на лоза от г-н Петър Киров, кмет на община Елхово. На ритуала присъства и председателя на ОбС, град Елхово г-н Николай Тончев. В читалището беше подреден богат битов кът, наподобяващ стар български дом – с шарени черги, синия, бъклица. Служителите на читалището – Снежана Делчева, секретар, Елена Янкова, счетоводител, Йовка Димитрова, организатор дейности, Георги Георгиев, музикален ръководител, Тодор Ангелов, домакин, Росен Стратиев, осветител, Николай Димитров и Веска Билнева, заедно с председателя на читалищното настоятелство Мария Какърова, облечени в красиви елховски носии, пресъздадоха обичая – от омесването на питката, до “зарязването” в лозята. “Хаирлия да е!”, пожела Петър Киров, като поля с червено вино лозите. От изрязаните лозови пръчки, беше сплетен венец, който украси калпака на стопанина -кмета на общината. Да се радваме на здраве, плодородие, благоприятно време и много грозде!
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
С молебен за здраве и успех ГЕРБ и СДС откриха кампанията си в област Ямбол
По станала вече традиция, в началото на кампанията за парламентарни избори, ГЕРБ и СДС водени от убеждението, ... прочети още »
Месни заговезни е - яде се месо за последно преди Великденския пост
Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - ... прочети още »
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
Във връзка с очакваното понижение на температурите и прогнозата на метеоролозите, че в планинските райони е възможно ... прочети още »
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Днес е голямата Задушница преди Великия (Великденския) пост, който през тази година започва на 15 март. В ... прочети още »
Сбърканите винетки ще могат да се коригират
Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на ... прочети още »
Бързо производство срещу 57-годишен пиян шофьор на товарен автомобил
В РУ - Елхово е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж, седнал зад волана след употреба на ... прочети още »