1-ви март – Ден на художествената самодейност

Публикувано преди 3 години  |  Общество

1-ви март-Ден на художествената самодейност – празник, обединяващ хора с различни професии и интереси, но всички водени от любов към изкуството.

Това е празник на българския талант, на българския дух, на българската култура.

Празник, толкова необходим днес за запазване на българската традиция, фолклор и бит, на българската идентичност.

На този ден празнуват хората, които са свързани с една любов -любовта към изкуството. Хората, които имат дарба и потребност да я развиват и естественото място за тях е читалището. Наглед те са като всички нас, но у тях има едно огънче, което не им дава мира. И ден след ден те не щадят време и сили, за да правят нашия делник по-красив със слово, музика, песен, рисунка.

Корените на художествената самодейност са дълбоко във вековете. Родени от потребността на хората да създават, да творят, танцът и песента, празникът и обичаят влизат завинаги в живота на народа ни, за да го направят по – красив и човечен. Те му дават сила и му помагат да се опази от повратности, полагат основите на самобитната българска култура.

Присъствието на художествената самодейност в нашия живот е толкова осезателна, че никой не може да го отрече или пренебрегне. Няма обществена проява у нас, особено в селата и малките градчета като нашето, която да не е стоплена от вдъхновената изява на народните дарования.

Художествената дейност е преди всичко читалищно дело. И днес, въпреки трудностите, тя е жива и се развива. На равнището, на което се намират самодейците или така наречените любителски колективи, техните сполуки да неоспорими. Показател за това са бурните аплодисменти на публиката, високите оценки на специалистите, наградите от прегледи, фестивали и събори. Безспорни доказателства са и големите отличия от международни прегледи и конкурси.

Всички сме имали възможност да наблюдаваме изявите на нашите самодейни състави и да слушаме похвалите и от компетентни журита, а и от обикновени ценители на изкуството. В град като Елхово се възстановяват и осъвременяват красивите български празници, обреди и обичаи. И разбира се главните организатори на това са именно самодейците. Те изравят от миналото на народа дори забравени традиции, те издирват песни и приказки, те създават приповдигнато настроение на всеки един празник.

По утвърдена вече традиция първия ден от месец март се чества като Ден на художествената самодейност в България. В този ден се срещаме и си спомняме за хилядите умения и дарования на нашите самодейци. С бурните аплодисменти, с които ги даряваме и ще ги даряваме, изразяваме своята признателност и благодарност за радостта, която ни даряват, за топлината, която ни дават, за вярата, че българската традиция ще продължи да ни отличава от всички народи по света. И в същото време читалището ще открива и развива самобитност и талант, ще събира хората с различни интереси, за удовлетворява потребностите им от дейност и изява .

Уважаеми самодейци, уважаеми деятели на художествената самодейност,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ЕЛХОВСКИ САМОДЕЙЦИ!!!


Статията е публикувана на 1 март 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА