От днес може по електронен път да се запазват час и дата за ваксиниране

  412 | Публикувано преди 1 месец  | Общество

От днес в 17.00 ч. ще може по електронен път да се запазват час и дата за ваксиниране срещу COVID-19. На сайта his.bg след въвеждане на данни от лична карта и ЕГН, желаещите ще имат опция да изберат и конкретна ваксина, както и предпочитаните от тях пункт, ден и час за имунизация. Обратната връзка ще се осъществява чрез мобилния телефон.

Работата на електронния регистър беше демонстрирана от представители на “Информационно обслужване” АД пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Системата работи със седмица напред, което означава, че ако днес бъде направена регистрацията, първата възможност за ваксиниране ще бъде след 7 дни.

Желаещите трябва да попълнят личните си данни, да попълнят формуляр за информирано съгласие и чрез мейл или кратко съобщение по телефона ще получат информация за запазените дата и час. Гражданите могат да посочват или да не посочват предпочитаната от тях ваксина. В мобилното приложение може да се направи и избор на ваксинационен център.

Двайсет и четири часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина. Чрез приложението няма да може да се запазват дата и час при личните лекари, защото спецификите на практиките им са различни и не можем да намерим унифициран подход, какъвто се прилага във ваксинационните центрове, обясни министър Ангелов.

По думите му при следващите доставки от ваксините ще бъдат разпределени по-големи количества при личните лекари. Ангелов подчерта, че дори и при направен избор за определена ваксина, след това заедно с лекаря ще се обсъди дали тя е най-подходяща за дадения пациент.

Системата за запазване на час и дата за ваксиниране е част от националната здравно-информационна система.

Дори и при запазен час, системата дава възможност човек сам да го промени и така ще освободи място за друг, обясни министър Ангелов. Дори и днес има случай на непредвидимост в организацията на ваксинирането – в лечебно заведение, в което трябва да се ваксинират 90 представители на избирателни комисии, се явиха 46, посочи той.

Дали сме възможност да се търсят следващите поред представители на секционните избирателни комисии, допълни министър Ангелов.

Към момента над 107 хиляди от ваксинираните са над 65-годишна възраст.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Завършва обновяването на отсечката включваща улиците Балабанска, Цар Асен и Петко Д. Петков в град Елхово
Обновяването на отсечката включваща улиците Балабанска, Цар Асен и Петко Д. Петков в град Елхово е към ... прочети още »
Православната църква почита паметта на Свети Мартин
На 14 април православната църква почита паметта на Свети Мартин, папа Римски. Легендата разказва, че римският папа ... прочети още »
Жълт код за дъжд, гръмотевици и възможност за градушки в област Ямбол
Жълт код за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и възможност за градушки е обявен в ... прочети още »
Покана за публично обсъждане на предварителен проект на Общ устройствен план на Община Елхово
На основание чл.127, ал.1 от ЗУТ Община Елхово съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически ... прочети още »
Статистиката изследва използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата
На 12 април 2021 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни ... прочети още »
Нов вид фалшиви съобщения от името на Български пощи
„Български пощи“ ЕАД уведомява, че има активизиране на разпращане на нов вид фалшиви електронни съобщения от името ... прочети още »