Областната епизоотична комисия проведе заседание

  277 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

На провелото се заседание на Областна епизоотична комисия обект на обсъждане бяха две теми – възникнали случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Хасково и мерки за неразпространяване заболяването африканска чума по свинете. И по отношение на двете заболявания в страната и на територията на област Ямбол има взети засилени превантивни мерки. Според ветеринарните власти от Областна дирекция безопасност на храните на територията на област Ямбол към момента няма случаи на  болестта Инфлуенца по птиците и мерките се запазват, за да не се допусне навлизане на заболяването на наша територия.

За повишено внимание на фермерите и специалистите ветеринари призова д-р Добромир Димитров, директор на ОДБХ – Ямбол, за да бъдат опазени индустриалните птицеферми. На територията на област Ямбол се отглеждат между 1 милион и 1,5 милиона птици и навлизането на инфлуенца по птиците би довела до големи икономически загуби. Затова въведените от БАБХ и ОДБХ епизоотични мерки се запазват. В това число забраната за отглеждането на домашни птици от всички видове на открито, както и пазарите и изложби за птици. Специалистите напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина и е изключително важно стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

Добрата новина за областта, по отношение на африканската чума по свинете, е че вече повече от два месеца няма регистриран случай на заболяло диво прасе на наша територия. И по отношение на това заболяване целта на властите е да се запази секторът. А на територията на област Ямбол свиневъдството е добре развито в 6 индустриални ферми, където се отглеждат 42 хил. прасета. Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но също води до икономически щети. Към момента за ветеринарните власти е от голяма важност и заболяването да не се разпространява сред домашните прасета. За целта от ОДБХ призовава хората, които отглеждат животни да регистрират домашните си ферми. За да се случи успешно процесът на регистрация трябва в процеса да се включат и кметовете и кметските наместници по места, това каза заместник областният управител Волен Дичев и информира още, че именно тази тема ще е водеща на предстоящите заседания на Общинските епизоотични комисии.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Видео: Честит празник, любимо училище - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Елхово
Днес е светъл празник за всички славянски народи- денят, в който почитаме паметта на двамата солунски братя ... прочети още »
Отлично представяне за Георги Иванов в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
На 8 май 2021 г. се проведе Националният кръг на олимпиадата по ИТ, който и тази година ... прочети още »
ОФК Елхово победи Тракиец Кукорево като домакин
ОФК Елхово постигна победа с резултат 3:2 срещу Тракиец Кукорево в среща играна на стадиона в град ... прочети още »
ПГМСС “Ернесто Че Гевара” – с. Бояново ще бъде домакин на национално съвещание с директори на земеделски гимназии от страната
ПГМСС “Ернесто Че Гевара” – с. Бояново ще бъде домакин на национално съвещание с 30 директори на ... прочети още »
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ЕЛХОВО – БОЛЯРОВО“
Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група-Елхово-Болярово“ на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и чл.24, ... прочети още »
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас
В графика за ротация на класовете, от днес към учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас, в ... прочети още »