Удължиха до края на май извънредната епидемична обстановка

  536 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

На днешното правителствено заседание извънредната епидемична обстановка бе удължена до 31 май. Осигурени са още 83 милиона лева за допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия за май и юни.

Министърът на финансите Кирил Ананиев категорично опроверга твърденията на президента Радев, касаещи актуализация на бюджета. Ананиев заяви категорично, че всички разходи, които са приети със закона за държавния бюджет, са финансово осигурени. Наред с това разходите, свързани с борбата с COVID-19, са осигурени включително за месец юни. Ананиев посочи още, че правителството ще одобри 240 млн. лв. за социално-икономическите мерки на кабинета в подкрепа на семействата и бизнеса

„Изключително важна точка, която приехме днес, е за удължаването на срока на обявената извънредна епидемична обстановка у нас до края на май“, заяви премиерът Борисов и подчерта, че въз основа на това решение ще може да се издаде заповедта за старта на туристическия сезон от 1 май при определени ясни правила, както и че се осигурява подкрепата от 1000 лева за медицинските и другите немедицински работници, които са на първа линия в битката с COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подчерта, че в страната се отбелязва траен спад на заболеваемостта, на смъртността, наблюдава се устойчива тенденция за намаляване на хоспитализираните пациенти и в неинтензивните, и в интензивните структури

„Осигурили сме всичко необходимо за лечението на хората, като се започне от ремдесивир, лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи. А ваксинационният процес върви с изключително добри темпове – имунизираме от 15 000 до 20 000 души на ден, отваряме и зелените коридори в петък“, каза още здравният министър. Ангелов заяви, че, за да се затвърдят постигнатите резултати, е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Правителството отпуска и 83 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средства са за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни. От отпусната сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия. Останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за поемане на нуждите при изплащането на 1000-та лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, също покривана от Здравната каса.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Видео: Честит празник, любимо училище - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Елхово
Днес е светъл празник за всички славянски народи- денят, в който почитаме паметта на двамата солунски братя ... прочети още »
Отлично представяне за Георги Иванов в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
На 8 май 2021 г. се проведе Националният кръг на олимпиадата по ИТ, който и тази година ... прочети още »
ОФК Елхово победи Тракиец Кукорево като домакин
ОФК Елхово постигна победа с резултат 3:2 срещу Тракиец Кукорево в среща играна на стадиона в град ... прочети още »
ПГМСС “Ернесто Че Гевара” – с. Бояново ще бъде домакин на национално съвещание с директори на земеделски гимназии от страната
ПГМСС “Ернесто Че Гевара” – с. Бояново ще бъде домакин на национално съвещание с 30 директори на ... прочети още »
ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ЕЛХОВО – БОЛЯРОВО“
Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група-Елхово-Болярово“ на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и чл.24, ... прочети още »
Учениците от 6-и и 11-и клас се връщат в клас
В графика за ротация на класовете, от днес към учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас, в ... прочети още »