Студентка родом от Елхово спечели национален кръг на Международното състезание “Китайски езиков мост”

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Студентка родом от град Елхово Радина Янузова спечели националния кръг на Международното състезание “Китайски езиков мост”. Като победител, тя ще представя страната в заключителния етап на престижния световен конкурс, който ще се проведе в Китай това лято. Във финалният етап участват само първенците от различни държави, а по традиция заключителните турове се предават директно по националната китайска телевизия.

Институт Конфуций – София бе домакин на националното състезание „Китайски езиков мост“ за ученици и студенти, което за първи път в двайсетгодишната история на международното състезание за владеене на китайски език се проведе в онлайн среда. Участниците в състезанието бяха разделени в две възрастови категории съответно за ученици и студенти, като Радина спечели първо място в страната при студентите.

Радина Янузова завършва ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово през 2017 година, а още през есента на същата година записва бакалавърската програма по китаистика в СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. София. Самата тя споделя, че началото е било много трудно. По време на предварителното езиково обучение е имала всекидневни интензивни занимания, като още на първия ден се е наложило да чете диалог на китайски език. Тогава тя е била на път да се откаже, но подкрепата на нейните родители са и дали сили да премине през този труден етап, за което тя е много благодарна.

След две години обучение в най-старото и най-голямо висше училище в страната, Радина спечелва годишна стипендия на МОН, която покрива настаняването и самото обучение в Китай. Стипендията е отпусната съгласно Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Китайската народна република. През есента на 2019 година Радина заедно с още трима колеги от България се озовават в Шанхайски университет Дзяотун, който самата тя определя, като прекрасно място с висококвалифицирани преподаватели.

Началото в университета в Шанхай също не било леко, но хубавите моменти според Радина са били повече. Шанхайски университет Дзяотун е дал солидна подготовка в изучаването на китайски език. За сравнение в България освен изучаването на езика, обучението е включвало запознаване с културата, историята, литературата, както и още редица други аспекти, а в Шанхай обучението е било предимно само езиково, което и е дало увереност за да твърди към днешна дата, че това е нейната специалност.

За периода от близо година в Китай, тя е имала възможност да пътува много, главно в югоизточен Китай в градовете Шънджън, Гуанджоу, Нанкин, Чанша, Суджоу и др. Радина разказва за красивите и различни места, които е видяла с очите си, за скоростните влакове, за технологиите, които са навлезли значително в живота на Китай, както и за вкусната и екзотична храна, която е опитала, като например скорпион и други традиционни за Китай, но нетипични за нас храни. Нощният живот в Шанхай много би паснал на хора веселяци, твърди Радина. Като чуждестранен студент там получаваш безплатен вход за всички клубове, за които всички останали заплащат около 100 китайски юана (бел.ред: около 26 лева).

Пандемията от COVID-19 е попречила да посрещнат подобаващо Китайската нова година. За известен период от времето се е наложило да прекарат затворени в кампуса на университета, а излизанията са били само с цел закупуване на продукти от първа необходимост. Безплатен чартърен полет организиран от българското посолство помага на Радина и още много блокирани български студенти в Китай да се завърнат в страната.

Радина Янузова сега завършва трети курс в СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. София, като самата тя се надява да продължи да следва магистърска степен отново в Шанхайски университет Дзяотун.


Статията е публикувана на 23 май 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА