От днес преиздават сертификатите за ваксинация в европейски формат

  404 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

Преиздаването на сертификата за ваксинация в европейски формат ще бъде възможно от днес. България е една от 7-те европейски държави, които обявиха, че имат готовност да издават европейския имунизационен сертификат заедно с Германия, Чехия, Дания, Гърция, Хърватия и Полша.

Всички граждани, които са получили сертификат за ваксинация, ще могат да го преиздадат безплатно на сайта на Националната здравна информационна система. Не се изисква електронен подпис. Необходимите данни са ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, описани в издадения вече хартиен сертификат.

Преиздаването на сертификата става в секцията „Аз и моето семейство“. „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис. Очаква се ваксинираните да могат да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

Ще бъде създадена възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и ... прочети още »
Предупреждение от първа степен за област Ямбол за интензивни валежи и гръмотевични бури
Днес над източните райони облачността ще остане значителна и ще има интензивни валежи и гръмотевици. Издадено е ... прочети още »
Без маски за работни колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували
Министърът на здравеопазването издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне ... прочети още »
Общински детски комплекс Елхово обяви лятна ваканционна програма за деца от община Елхово
Краят на учебната година за учениците от начален и прогимназиален етап практически вече настъпи, но въпреки това ... прочети още »
Ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово спечелиха купи и медали от националното състезание „Аз зная английски език“
Учениците от ОУ“Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово, участвали през месец май в последния - ... прочети още »
Много награди от трети финален кръг на националното състезание „Аз зная английски език“ за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово за пореден път показаха любовта си към изучаването ... прочети още »