От днес преиздават сертификатите за ваксинация в европейски формат

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Преиздаването на сертификата за ваксинация в европейски формат ще бъде възможно от днес. България е една от 7-те европейски държави, които обявиха, че имат готовност да издават европейския имунизационен сертификат заедно с Германия, Чехия, Дания, Гърция, Хърватия и Полша.

Всички граждани, които са получили сертификат за ваксинация, ще могат да го преиздадат безплатно на сайта на Националната здравна информационна система. Не се изисква електронен подпис. Необходимите данни са ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, описани в издадения вече хартиен сертификат.

Преиздаването на сертификата става в секцията „Аз и моето семейство“. „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис. Очаква се ваксинираните да могат да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

Ще бъде създадена възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп.


Статията е публикувана на 4 юни 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА