Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово

  1 180 | Публикувано преди 4 месеца  | Общество

Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово, за която се предполага че е от бронзовата епоха.

Директорът на музея в Елхово Христо Христов припомня, че преди близо 10 години останали неизвестни “среднощни копачи” са прокопали около 3 метра дълбока шахта, при спасителното проучване тогава в написа са били намерени златни украшения от далечната древност. В този район е и могилата край село Златиница, където през 2005 година бяха намерени златни накити от погребението на тракийски владетел , включително и тежащ 205 грама златен венец, както и масивен пръстен с изображението на Великата богиня майка.

Новата експедиция е с ръководител заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. Стефан Александров, от полска страна е доц. д-р Пьотр Влодарчак от института по археология и етнология при полската академия в Краков. Проектът „Археологически и интердисциплинарни проучвания на надгробни могили по средното течение на река Тунджа“ стартира през 2018 година и е с петгодишен срок за реализация. Финансирането на разкопките е осигурено от полския национален научен център. В рамките на този проект до сега са проучени  4 могили от римската и тракийската епохи на територията на общините Тунджа и Стралджа, това лято ще се работи и на могила в землището на село Зимница. Освен поляци на територията на ямболския исторически музей това лято се очакват да работят и археолози от Финландия и Чехия. До няколко седмици ще бъде подновена и работата на експедицията с ръководител Даниела Агре край елховското село Стройно, където м.г. се очертаха контурите на огромен храм, най-вероятно посветен на бога на виното и веселието Дионис./monitor.bgСтатията е публикувана на 9 юни 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Пазете се от измамници, преброителите не изискват подпис
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от ... прочети още »
Над 200 фирми и граждани в област Ямбол с некоректни данъчни декларации
В област Ямбол над 200 фирми и граждани са вписали некоректни данни в годишните си данъчни декларации, ... прочети още »
МИГ – Елхово – Болярово организира обучения за подготовка, изпълнение и отчитане на проекти, финансирани от Стратегията за ВОМР по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
МИГ – Елхово – Болярово организира обучения за подготовка, изпълнение и отчитане на проекти, финансирани от СВОМР ... прочети още »
25-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на пътя към ГКПП-Лесово
25-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на пътя към граничен пункт „Лесово“ от турска страна ... прочети още »
Царски орел открит с 16 сачми в тялото близо до Ямбол
Царски орел в тежко безпомощно е открит в в нива близо до град Ямбол. Екип на Българското ... прочети още »
На днешния ден отбелязваме 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България
На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България ... прочети още »