Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово

  1 097 | Публикувано преди 2 месеца  | Общество

Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово, за която се предполага че е от бронзовата епоха.

Директорът на музея в Елхово Христо Христов припомня, че преди близо 10 години останали неизвестни “среднощни копачи” са прокопали около 3 метра дълбока шахта, при спасителното проучване тогава в написа са били намерени златни украшения от далечната древност. В този район е и могилата край село Златиница, където през 2005 година бяха намерени златни накити от погребението на тракийски владетел , включително и тежащ 205 грама златен венец, както и масивен пръстен с изображението на Великата богиня майка.

Новата експедиция е с ръководител заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. Стефан Александров, от полска страна е доц. д-р Пьотр Влодарчак от института по археология и етнология при полската академия в Краков. Проектът „Археологически и интердисциплинарни проучвания на надгробни могили по средното течение на река Тунджа“ стартира през 2018 година и е с петгодишен срок за реализация. Финансирането на разкопките е осигурено от полския национален научен център. В рамките на този проект до сега са проучени  4 могили от римската и тракийската епохи на територията на общините Тунджа и Стралджа, това лято ще се работи и на могила в землището на село Зимница. Освен поляци на територията на ямболския исторически музей това лято се очакват да работят и археолози от Финландия и Чехия. До няколко седмици ще бъде подновена и работата на експедицията с ръководител Даниела Агре край елховското село Стройно, където м.г. се очертаха контурите на огромен храм, най-вероятно посветен на бога на виното и веселието Дионис./monitor.bg
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Днес празнуват едни от най-благородните имена
На 27 юли Православната църква почита Свети великомъченик Панталеймон, познат сред народа като Пантелей пътник. На този ... прочети още »
193 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, 73 са излекувани
193 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 91 са установени ... прочети още »
Живко Иванов остава втори във временното класиране след стартовете на европейския шампионат по супермото в Чехия
Трето и пето място записаха българите Радостин Михайлов и Живко Иванов в стартовете от 3-ия кръг на ... прочети още »
Седмицата започва с високи температури над цялата страна
Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология за ... прочети още »
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 училища
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 одобрени училища по Националната програма ... прочети още »
Средният добив от пшеница в област Ямбол по-добър от 2020 год.
В Ямболска област средният добив от пшеницата е 617 килограма при ожънати 145 000 декара от засети ... прочети още »