Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово

  1 220 | Публикувано преди 5 месеца  | Общество

Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово, за която се предполага че е от бронзовата епоха.

Директорът на музея в Елхово Христо Христов припомня, че преди близо 10 години останали неизвестни „среднощни копачи“ са прокопали около 3 метра дълбока шахта, при спасителното проучване тогава в написа са били намерени златни украшения от далечната древност. В този район е и могилата край село Златиница, където през 2005 година бяха намерени златни накити от погребението на тракийски владетел , включително и тежащ 205 грама златен венец, както и масивен пръстен с изображението на Великата богиня майка.

Новата експедиция е с ръководител заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. Стефан Александров, от полска страна е доц. д-р Пьотр Влодарчак от института по археология и етнология при полската академия в Краков. Проектът „Археологически и интердисциплинарни проучвания на надгробни могили по средното течение на река Тунджа“ стартира през 2018 година и е с петгодишен срок за реализация. Финансирането на разкопките е осигурено от полския национален научен център. В рамките на този проект до сега са проучени  4 могили от римската и тракийската епохи на територията на общините Тунджа и Стралджа, това лято ще се работи и на могила в землището на село Зимница. Освен поляци на територията на ямболския исторически музей това лято се очакват да работят и археолози от Финландия и Чехия. До няколко седмици ще бъде подновена и работата на експедицията с ръководител Даниела Агре край елховското село Стройно, където м.г. се очертаха контурите на огромен храм, най-вероятно посветен на бога на виното и веселието Дионис./monitor.bgСтатията е публикувана на 9 юни 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »
Снимки: ОФК се върна на победния път в областната футболна група
През почивните дни се играха срещите от шести кръг на елитната окръжна футболна група в област Ямбол, ... прочети още »
Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки
От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на ... прочети още »
Футболните отбори на Елхово и Симеоново ще се изправят един срещу друг днес в Елхово
Днес от 16:00 часа на стадиона в град Елхово сили ще премерят съставите на ОФК Елхово и ... прочети още »
„Зелен сертификат“ за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, от понеделник
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна ... прочети още »
Община Елхово организира кампания за безвъзмездно разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата
Община Елхово уведомява жителите на общината, че на 26.10.2021 г. (вторник) от 10:00 до 16:00ч.,  съвместно с ... прочети още »