Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово

  1 223 | Публикувано преди 5 месеца  | Общество

Международен екип от български и полски археолози започна проучването на компрометираната от иманяри могила край село Маломирово, за която се предполага че е от бронзовата епоха.

Директорът на музея в Елхово Христо Христов припомня, че преди близо 10 години останали неизвестни „среднощни копачи“ са прокопали около 3 метра дълбока шахта, при спасителното проучване тогава в написа са били намерени златни украшения от далечната древност. В този район е и могилата край село Златиница, където през 2005 година бяха намерени златни накити от погребението на тракийски владетел , включително и тежащ 205 грама златен венец, както и масивен пръстен с изображението на Великата богиня майка.

Новата експедиция е с ръководител заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. Стефан Александров, от полска страна е доц. д-р Пьотр Влодарчак от института по археология и етнология при полската академия в Краков. Проектът „Археологически и интердисциплинарни проучвания на надгробни могили по средното течение на река Тунджа“ стартира през 2018 година и е с петгодишен срок за реализация. Финансирането на разкопките е осигурено от полския национален научен център. В рамките на този проект до сега са проучени  4 могили от римската и тракийската епохи на територията на общините Тунджа и Стралджа, това лято ще се работи и на могила в землището на село Зимница. Освен поляци на територията на ямболския исторически музей това лято се очакват да работят и археолози от Финландия и Чехия. До няколко седмици ще бъде подновена и работата на експедицията с ръководител Даниела Агре край елховското село Стройно, където м.г. се очертаха контурите на огромен храм, най-вероятно посветен на бога на виното и веселието Дионис./monitor.bgСтатията е публикувана на 9 юни 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Радина Янузова от Елхово спечели едногодишна стипендия за обучение в Китай след фурор на международно състезание
Радина Янузова се класира в ТОП 3 на Европа в Международното състезание “Китайски езиков мост” Радина Янузова ... прочети още »
Здравното министерство: Тестът за антитела не е основание за зелен сертификат
Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване ... прочети още »
Всички училища на територията на община Елхово преминават изцяло към онлайн обучение
Всички училища на територията на община Елхово преминават изцяло към онлайн обучение. Заболеваемостта в община Елхово достигна ... прочети още »
Полицаи от РУ Елхово разкриха кражба в село Лесово
Вчера в РУ-Елхово е получен сигнал, че възрастна жителка на село Лесово е установела липсата на около ... прочети още »
Видео: На връх Димитровден водачът на листата на ГЕРБ-СДС Димитър Иванов посети храм "Св. Димитър" в град Елхово
На връх Димитровден водачът на листата на ГЕРБ-СДС Димитър Иванов посети храм "Св. Димитър" в град Елхово ... прочети още »
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »