Времето през уикенда: Жълт код и нова порция дъжд

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Жълт код за опасно време е в сила за цялата страна за 12 юни събота. Предупредителният код е за опасност от гръмотевици, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Главно в следобедните часове в събота в цялата страна се очаква гръмотевична дейност, както и условия за градушки, съобщи Георги Цеков – синоптик в НИМХ. Той обясни, че жълтият код е предупреждение за потенциална метеорологична опасност. „С колегите от НИМХ взехме това решение за обявяването на жълт код за гръмотевична дейност и градушки за цялата страна, защото е почивен ден и се предполага, че доста хора ще са по планините и на почивка навън“, обясни метеорологът.

Очаква се гръмотевиците и градушките да са от около обяд, през целия следобед, до вечерта, включително, прогнозира Георги Цеков. По думите му, „в югоизточната половина на страната тези метеорологични явления ще са по-активни в сравнение със Северозападна България„.

В по-малка степен се отнася вероятността за гръмотевична дейност и градушки само за Видин и Монтана, но синоптиците от Сърбия и Румъния също издадоха предупреждение в съседни области, затова жълтият код на НИМХ е за цялата страна.

В неделя следобед от северозапад на изток ще преминава бърз студен атмосферен фронт. Валежите ще са с гръмотевици и риск от градушки. Ще са сравнително по-значителни в Лудогорието. Ще се усили вятърът с особено мощни пориви в северозападната половина на страната и в планините.

Още в неделя вечерта ще усетим захлаждане. Началото на следващата седмица ще е с по-ниски температури, които в топлата част на денонощието ще се движат около 20 градуса. Около средата на седмицата времето ще се успокои за 2-3 дни с по-оскъдни валежи и по-високи температури.


Статията е публикувана на 11 юни 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА