Отново оранжев код за опасно високи температури е в сила за 16 области

  453 | Публикувано преди 2 месеца  | Общество

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 16 области на страната, в останалите 12 е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжевият код е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. В тези райони се очаква горещо време с температури между 38 и 40 градуса.

Измерената температура в град Елхово, вчера бе 39° градуса, а в понеделник се очаква да бъде с 2 до 3° градуса повече.

Около и след обяд днес ще се развива купеста облачност, на изолирани места в планините ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

През летните месеци продължителните горещини са особено опасни за здравето на децата, възрастните и болните хора, но тъй като обикновено са свързани със засушаване, причиняват щети и в селското стопанство и пътната инфраструктура, увеличава се и рискът от възникване и разпространение на полски и горски пожари.

Продължителното засушаване, високите температури, наличието на вятър, дори и слаб, както и състоянието на растителната покривка, са фактори, които увеличават риска от възникването и разпространението на полски и горски пожари.Статията е публикувана на 31 юли 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Пазете се от измамници, преброителите не изискват подпис
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от ... прочети още »
Над 200 фирми и граждани в област Ямбол с некоректни данъчни декларации
В област Ямбол над 200 фирми и граждани са вписали некоректни данни в годишните си данъчни декларации, ... прочети още »
МИГ – Елхово – Болярово организира обучения за подготовка, изпълнение и отчитане на проекти, финансирани от Стратегията за ВОМР по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
МИГ – Елхово – Болярово организира обучения за подготовка, изпълнение и отчитане на проекти, финансирани от СВОМР ... прочети още »
25-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на пътя към ГКПП-Лесово
25-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на пътя към граничен пункт „Лесово“ от турска страна ... прочети още »
Царски орел открит с 16 сачми в тялото близо до Ямбол
Царски орел в тежко безпомощно е открит в в нива близо до град Ямбол. Екип на Българското ... прочети още »
На днешния ден отбелязваме 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България
На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България ... прочети още »