Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Здравното министерство публикува заповедта за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от четвъртък (21 октомври). Здравният министър Стойчо Кацаров обяви по-рано във вторник на брифинг новите противоепидемични мерки.

Мерките ще са в сила „дотогава, докато дадат добър резултат“, обясни министърът.

Според заповедта в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора ще се допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване, с отрицателен антигенен тест, направен в последните 48 часа, или с отрицателен PCR тест, направен последните 72 часа.

Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Това се отнася за посетителите и персонала. Сертификат не се изисква за деца под 12 години. Според Кацаров в хранителните магазини няма да се изисква зелен сертификат.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.

Виж пълния текст на заповедта: изтегли


Статията е публикувана на 19 октомври 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА