Удължават срока на сертификата за преболедуване от 6 на 12 месеца

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Срокът на сертификата за преболедуване на COVID-19 вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, като удължаването ще важи за рамките само на нашата страна. До края на деня ще бъде обявено дали това предложение на здравните власти е прието окончателно. Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти.

Документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Значително се повиши интересът към ваксинация и поради това, че повечето хора искат бързо да си извадят сертификат, те се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол, при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини документът, който се издава, да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от двудозова ваксина, той ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат. Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация”, каза той.


Статията е публикувана на 21 октомври 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА