Отбелязваме Деня на Св. Стилиян

Публикувано преди 5 месеца  |  Общество

На 26 ноември празнуваме деня на св. Стилиян, когото наричат още Детепазител, тъй като се възприема като закрилник на бебетата и малките деца.

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот. След като се освободил от земното си имане, св. Стилиан потеглил към съкровището небесно. Отишъл в недалечен манастир и се облякъл там в монашеска схима.

Пустинният живот претворил св. Стилиан в светла звезда на аскетизма. Той станал образец за подражание в добродетелта на млади и на стари.

Но пътят на аскезата никога не свършва и решил св. Стилиан да се отдалечи и да се отдаде на още по-строг живот, на отшелничество. Простил се с братята от манастира и поел навътре към пустинята, в необитаваните от никого места. Там се заселил в една пещера и заживял живот небесен.

Казват дори, че и името му произхожда от глагола „стилоно“, което в превод от гръцки означава „укрепва“ или „укрепващ здравето на децата“. И като детепазител Св. Стилиан се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

На този ден имен ден празнуват Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.


Статията е публикувана на 26 ноември 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА