Снимки: Коледари и сурвакари от ДГ „Надежда“ посетиха Община Елхово

Публикувано преди 10 месеца  |  Образование

Коледарчетата на ДГ ”Надежда”, облечени с традиционни битови носии, с навуща и ямурлуци, украсени геги и калпаци посетиха Община Елхово и пяха песни за здраве и благополучие на стопанина на общината, кмета г-н Петър Киров и на общинската администрация. Коледарите от група от група „Маргаритка” със своите учителки Пенка Стоянова, Мария Куртева и пом. възпитател Мима Чапкънова зарадваха общинарите в дните преди Коледа и получиха почерпка и благодарност.

Какво е Коледа без богатството на българските народни традиции? Без звучността и съдържанието на коледарската песен, без огъня в огнището, без подредената трапеза на Бъдни вечер и тишината около нея? Без магията на очакването в утрото след Рождество Христово, без сурвакарчетата с дряновица в ръка и торбичка през рамо в първите дни след Новата година?

Всичко това пресъздадоха децата от подготвителните групи в целодневна детска градина „Надежда” в дните преди Коледа. Децата пресъздадоха уюта и топлината в едно българско семейство на Бъдни вечер с подредената трапеза, бъдника в огнището, християнската икона над него и елховото дръвче, украсено и миришещо на бор. По стара българска традиция в нощта на Рождество Христово всеки български дом се подготвя да посрещне коледари, които ще благославят стопаните, а те ще благодарят и ще ги дарят с кравай и пара.

Честито Рождество Христово! Весела Коледа! Нека милосърдие да има в сърцата ни, доброта и човечност в отношенията ни, светлина в очите и топлина в душата! Да отворим сърцата си, да си стиснем ръцете, да се подкрепим, да си простим и да продължим напред! Да вярваме, че през Новата 2022 година ни очакват красиви изживявания, които ще споделим с близки и приятели! Да ни е честита!Статията е публикувана на 15 декември 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово обяви нови вакантни длъжности
Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово обяви конкурси за 8 вакантни длъжности: 3 (три) вакантни длъжности: СЧЕТОВОДИТЕЛ в сектор ... прочети още »
Пълна зала и силни аплодисменти посрещнаха Виктор Калев в Елхово (+снимки)
„Поклон, аплодисменти и това е“ каза Виктор Калев в едно от своите изпълнения. Но не беше само ... прочети още »
Отбелязваме Световния ден на учителя
На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на ... прочети още »
Разпределение на мандатите в 31 МИР-Ямбол
По неофициална информация в 31 МИР-Ямбол разпределението на мандатите е съответно 1 за ГЕРБ-СДС, 1 за „Продължаваме ... прочети още »
Актьорът Виктор Калев ще „завърти” плочата на живота си за първи път в Елхово
ПК „АЖУР ПИКО”, Културна организация „Арт ателие” и НЧ „Развитие – 1893“ представят „ГРАМОФОНЪТ” АВТОРСКИ КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ НА ... прочети още »
Във вторник се ограничава движението по част от магистрала „Тракия“
На 4 октомври - вторник, от 8 ч. до 20 ч., в двете посоки ще бъде ограничено ... прочети още »