Снимки: Коледари и сурвакари от ДГ „Надежда“ посетиха Община Елхово

Публикувано преди 1 година  |  Образование

Коледарчетата на ДГ ”Надежда”, облечени с традиционни битови носии, с навуща и ямурлуци, украсени геги и калпаци посетиха Община Елхово и пяха песни за здраве и благополучие на стопанина на общината, кмета г-н Петър Киров и на общинската администрация. Коледарите от група от група „Маргаритка” със своите учителки Пенка Стоянова, Мария Куртева и пом. възпитател Мима Чапкънова зарадваха общинарите в дните преди Коледа и получиха почерпка и благодарност.

Какво е Коледа без богатството на българските народни традиции? Без звучността и съдържанието на коледарската песен, без огъня в огнището, без подредената трапеза на Бъдни вечер и тишината около нея? Без магията на очакването в утрото след Рождество Христово, без сурвакарчетата с дряновица в ръка и торбичка през рамо в първите дни след Новата година?

Всичко това пресъздадоха децата от подготвителните групи в целодневна детска градина „Надежда” в дните преди Коледа. Децата пресъздадоха уюта и топлината в едно българско семейство на Бъдни вечер с подредената трапеза, бъдника в огнището, християнската икона над него и елховото дръвче, украсено и миришещо на бор. По стара българска традиция в нощта на Рождество Христово всеки български дом се подготвя да посрещне коледари, които ще благославят стопаните, а те ще благодарят и ще ги дарят с кравай и пара.

Честито Рождество Христово! Весела Коледа! Нека милосърдие да има в сърцата ни, доброта и човечност в отношенията ни, светлина в очите и топлина в душата! Да отворим сърцата си, да си стиснем ръцете, да се подкрепим, да си простим и да продължим напред! Да вярваме, че през Новата 2022 година ни очакват красиви изживявания, които ще споделим с близки и приятели! Да ни е честита!Статията е публикувана на 15 декември 2021


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »