Снимки: Дядо Коледа зарадва децата по време на коледарски празник Елхово

Публикувано преди 2 години  |  Образование

Броени дни преди настъпването на едни от най – светлите, най – дълго чаканите и най – желаните празници в годината – Коледа и Нова година нашето малко градче отново бе огласено от гайди, тъпани и коледарски песни.

Днес, на централния площад, се проведе коледарски празник, който заради пандемията от ковид и мерките свързани с нея, бе по – скромен в сравнение с изданията през изминалите години, но въпреки това малки и големи коледари пяха и благославяха за здраве и берекет.

За радост на всички дечица, скъп гост днес бе най – добрият старец на света – Дядо Коледа. Той раздаде на момичета и момчета торбички пълни с лакомства и изненади. Намери добра дума и пожелание за всяко дете.

Участници в празничния ден бяха децата от ДГ „Невен“, групи „Приятели и „“ Доброта“ с учители Ваня Иванова, Даниела Стойкова, Силвия Тодорова, Десислава Георгиева и Вълка Ангелова; децата от ДГ „Надежда“, група „Маргаритка“, с учители Пенка Стоянова, Мария Куртева и помощник – възпитател Мима Чапкънова и коледарската група към НЧ „Развитие – 1893“ с ръководител Снежана Делчева.

Коледуването е уникална българска традиция и това за пореден път си пролича от вълнението, с което пяха, наричаха, танцуваха и благославяха малки и големи коледари. Облечени празнично със специално украсени калпаци, накичени с бръшлян, чемшир, привързани с червен конец, украсени с пуканки и наметнати с ямурлуци, с геги в ръце, така, както е било.

Празникът се организира от Община Елхово, НЧ „Развитие – 1893“ и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Елхово. Целта е да се популяризират традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните празници, да се представи богатството на националното ни песенно изкуство.

В края на програмата организаторите отправиха пожелания за здрава, мирна, успешна и по – добра нова 2022 година към всички жители и гости на град Елхово и общината.


Статията е публикувана на 18 декември 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА