Снимки: Дядо Коледа зарадва децата по време на коледарски празник Елхово

  936 | Публикувано преди 1 месец  | Образование

Броени дни преди настъпването на едни от най – светлите, най – дълго чаканите и най – желаните празници в годината – Коледа и Нова година нашето малко градче отново бе огласено от гайди, тъпани и коледарски песни.

Днес, на централния площад, се проведе коледарски празник, който заради пандемията от ковид и мерките свързани с нея, бе по – скромен в сравнение с изданията през изминалите години, но въпреки това малки и големи коледари пяха и благославяха за здраве и берекет.

За радост на всички дечица, скъп гост днес бе най – добрият старец на света – Дядо Коледа. Той раздаде на момичета и момчета торбички пълни с лакомства и изненади. Намери добра дума и пожелание за всяко дете.

Участници в празничния ден бяха децата от ДГ „Невен“, групи „Приятели и „“ Доброта“ с учители Ваня Иванова, Даниела Стойкова, Силвия Тодорова, Десислава Георгиева и Вълка Ангелова; децата от ДГ „Надежда“, група „Маргаритка“, с учители Пенка Стоянова, Мария Куртева и помощник – възпитател Мима Чапкънова и коледарската група към НЧ „Развитие – 1893“ с ръководител Снежана Делчева.

Коледуването е уникална българска традиция и това за пореден път си пролича от вълнението, с което пяха, наричаха, танцуваха и благославяха малки и големи коледари. Облечени празнично със специално украсени калпаци, накичени с бръшлян, чемшир, привързани с червен конец, украсени с пуканки и наметнати с ямурлуци, с геги в ръце, така, както е било.

Празникът се организира от Община Елхово, НЧ „Развитие – 1893“ и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Елхово. Целта е да се популяризират традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните празници, да се представи богатството на националното ни песенно изкуство.

В края на програмата организаторите отправиха пожелания за здрава, мирна, успешна и по – добра нова 2022 година към всички жители и гости на град Елхово и общината.Статията е публикувана на 18 декември 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция ... прочети още »
Над 550 деца и ученици в област Ямбол са под карантина заради COVID-19
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол продължава да се покачва. Към днешна дата е 676 на ... прочети още »
Днес е Атанасовден, св. Атанасий Велики
Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, ... прочети още »
Васил Александров е новият областен управител на Ямбол
Правителството прие решение, с което се назначават нови областни управители на областите Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, ... прочети още »
Николай Димитров от Елхово с отлично представяне на държавния шампионат в Сливен
Държавният шампионат по свободна борба в Сливен приключи. При най-зрелищната категория – до 125 кг мъже битката ... прочети още »
Антоновден е! Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики
Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден. В народния ... прочети още »