На Богоявление в Елхово ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста

Публикувано преди 2 години  |  Общество

На 6 януари Православната църква празнува Богоявление (Йордановден), който е третият по значимост християнски празник през годината. Литийното шествие в град Елхово ще започне в 10.30 часа от църквата Св. Димитър към моста по пътя за село Изгрев (изход запад), където ще се извърши и самият ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа.

Желаещите да се включват в изваждането на кръста трябва предварително да се запишат в храм „Св. Димитър“ град Елхово – всеки ден от 8:00 ч. до 13:30 ч..

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

С цел спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравните власти, всички присъстващи на литийното шествие и ритуала трябва да спазват физическо разстояние един от друг и е препоръчително да носят защитни предпазни средства на лицата.


Статията е публикувана на 4 януари 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА