Проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради започва в Елхово

  1 203 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

Във връзка с Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон и провеждане на проучване на обемна активност на радон в жилища на територията на област Ямбол  2021 г – 2022 г., Ви информираме следното:

Радонът е естествен радиоактивен благороден газ. Дъщерен продукт на радий (226Ra), който е продукт от разпад на уран (238U), разпространени естествено в почвата и скалите. Открива се навсякъде. Акумулира се в затворени пространства. Няма цвят, мирис, вкус и може да се установи само чрез измервания. Облъчването от радон не представлява непосредствена опасност, но повишава риска за здравето!

Радонът постъпва в сградата от: основата на сградата (през пукнатини в пода), кухини във вътрешните стени, канали, комуникационни тръби и др., водопроводната мрежа, строителните материали, водата и природния газ. Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за възникване на рак на белия дроб и е водеща за непушачите.

Измерването е единственият начин да се установи обемната активност на радон в помещенията, които обитавате.

В изпълнение на  Национален план         през 2021 г. Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), съвместно с Регионална здравна инспекция Ямбол организира проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради в област Ямбол в рамките на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон.

Жителите на град Елхово, които имат  желание да се включат е необходимо да се свържат с Община Елхово, телефон за връзка: 0888025395 – Златка Сотирова.        

Единственото условие е жилището, в което живеят да бъде на приземния или първи етаж на жилищна сграда. Детекторите не изискват никакво обслужване. Те престояват в жилището една година, след което се събират и изпращат в Националния център по радиобиология и радиационна защита за измерване.

Включете се! Детекторите за проучването са безплатни.!Статията е публикувана на 7 януари 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция ... прочети още »
Над 550 деца и ученици в област Ямбол са под карантина заради COVID-19
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол продължава да се покачва. Към днешна дата е 676 на ... прочети още »
Днес е Атанасовден, св. Атанасий Велики
Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, ... прочети още »
Васил Александров е новият областен управител на Ямбол
Правителството прие решение, с което се назначават нови областни управители на областите Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, ... прочети още »
Николай Димитров от Елхово с отлично представяне на държавния шампионат в Сливен
Държавният шампионат по свободна борба в Сливен приключи. При най-зрелищната категория – до 125 кг мъже битката ... прочети още »
Антоновден е! Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики
Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден. В народния ... прочети още »