Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

Публикувано преди 4 дни  |  Общество

На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски. Те живели през ІІІ век – епоха на жестоки гонения срещу християните. По това време бащата на Хрисант – знатен мъж, отвел сина си от Александрия в Рим, за да го остави там на обучение и възпитание. За негов ужас, младежът открил Светото Евангелие и приел Християнската вяра. Баща му Полемий се уплашил за живота и бъдещето на сина си и се опитал да го убеди да се откаже от тази вяра. Виждайки, че думите му са безсилни, той предприел по-крути мерки.

Първоначално затворил сина си и го подложил на лишения.Това обаче само засилило вярата на Хрисант. Това принудило баща му да промени наказанието. Извел от затвора младия мъж и го обградил с богатства и охолство. Но Хрисант не се поддал. Вярата му останала непоклатима. Полемий получил съвет да ожени сина си за красивата девойка Дария, която била необикновено красива и умна, но била езичница от храма на богинята Атина. Бащата се надявал, че хубавото момиче ще накара сина му да се отрече от своя Бог. Но станало обратното. Дария приела вярата на съпруга си.

Зли езици обаче достигнали съпрузите. Някой доложил на римския управител, че двамата покръстват римляните. Те били подложени на мъчения и накрая били убити с камъни.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa.Статията е публикувана на 19 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ "Козлодуй"
Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ ядреният ... прочетете още »
Ето колко са милионерите у нас
Домакинствата у нас държат над 3 млрд. лева на депозити в банката със суми от над 1 ... прочетете още »
Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра ... прочетете още »
Скабеева полудя заради пътуването на Зеленски до Бахмут
Олга Скабеева истеряса заради пътуването на Зеленски до Бахмут: руските войски не контролират ли “пътя на смъртта”? ... прочетете още »
Еуфория в Разград
На огромен интерес и пълен стадион ще се радва националният отбор на България в европейската квалификация с ... прочетете още »
Бус помете три коли и пешеходец в Ямболско
Бус помете три паркирани коли и бъсна пешеходец в Ямбол, предаде Radio 999 BG. Катастрофата е станала ... прочетете още »
Индия е недоволна: Русия не изпълнява оръжейните си поръчки
Поради войната в Украйна Русия не е в състояние да изпълни жизненоважни отбранителни поръчки, които е поела ... прочетете още »
Еди Хърн със сензационно предложение в бокса
Един от водещите промоутъри в бокса в момента – Еди Хърн, предлага четиримата най-известни атлети сега в ... прочетете още »