Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

19 март 2024 08:31  |  Общество

На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски. Те живели през ІІІ век – епоха на жестоки гонения срещу християните. По това време бащата на Хрисант – знатен мъж, отвел сина си от Александрия в Рим, за да го остави там на обучение и възпитание. За негов ужас, младежът открил Светото Евангелие и приел Християнската вяра. Баща му Полемий се уплашил за живота и бъдещето на сина си и се опитал да го убеди да се откаже от тази вяра. Виждайки, че думите му са безсилни, той предприел по-крути мерки.

Първоначално затворил сина си и го подложил на лишения.Това обаче само засилило вярата на Хрисант. Това принудило баща му да промени наказанието. Извел от затвора младия мъж и го обградил с богатства и охолство. Но Хрисант не се поддал. Вярата му останала непоклатима. Полемий получил съвет да ожени сина си за красивата девойка Дария, която била необикновено красива и умна, но била езичница от храма на богинята Атина. Бащата се надявал, че хубавото момиче ще накара сина му да се отрече от своя Бог. Но станало обратното. Дария приела вярата на съпруга си.

Зли езици обаче достигнали съпрузите. Някой доложил на римския управител, че двамата покръстват римляните. Те били подложени на мъчения и накрая били убити с камъни.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО