Любими книжки-прозорец към света, в ДГ“Надежда“ (+снимки)

Публикувано преди 1 година  |  Образование

Изминалата седмица беше изпъстрена с детски книжки, любими приказни герои и рисунки. Интересни инициативи се проведоха във връзка със седмицата на детската книга, във всички групи. Всяко дете донесе любимата си книжка в групата и я представи пред своите приятели. Оформиха се библиотечни кътове и заемни за книги. По те мата „Любими приказки в картинки” , децата изработиха книжки с илюстрации на любими детски приказки – „Житената питка” , „Дядо и ряпа” и др. Те собственоръчно ги подвързаха и написаха заглавието и автора на приказките. „Азбучни гатанки” беше едно много приятно и весело занимание – с много смях и забавление съчиняваха и отгатваха гатанки . организираха се дидактични игри на маса по български език – „Добра памет”, „Приказни герои” и Настолен куклен театър –„Трите прасенца”. С тези игри децата се насърчават да разказват приказки и да измислят забавни истории. Развива се въображението, логическото мислене и стимулира приятно взаимодействие между играчите. Полезно беше да се припомнят правилата за отговорно отношение към книгите и да се потърси отговор на въпроса: Защо книгата е „прозорец към света”?.

Голяма част от децата се включиха с рисунка заедно с мама и тате, на тема „Любим приказен герой“. Драматизираха познати и любими приказки, бяха приказни герои, а също така, представяха части от приказки с кукли на параван.

По-малките деца за първи път подредиха библиотечни кътове, разглеждаха красиво илюстрираните книжки, научиха, че книжката има автор, учеха се да слушат внимателно и да ги разглеждат, като пазят страниците им. Някои от групите посетиха т.нар.“Стая на приказките“, където обогатиха приказните кътове, припомниха си „молбата на книгата“, изслушаха с внимание любими приказки. В занималнята изработиха свои книжки, подлепиха ги и ги подвързаха.

С интересните и разнообразни дейности през седмицата, децата разбраха сами, защо книжките са „прозорец към света“ – защото от тях научаваме любопитни, забавни и интересни неща за света, около нас, ставаме знаещи, умни и можещи, информирани хора – деца и възрастни.Статията е публикувана на 11 април 2022

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
САЩ поставиха ултиматум на Украйна. Какво значи това?
САЩ са предали на Украйна списък с приоритетни реформи, от чието изпълнение ще зависи продължаването на помощта ...
Серхио Рамос иска да вкара на Барселона и със Севиля
Серхио Рамос е постигнал много успехи в кариерата си, включително и да бъде един от най-резултатните централните ...
ЦСКА пречупи Локо Сф с два бързи гола
ЦСКА успя да запише победа с 2:0 при домакинството си на Локомотив София в последен мач от ...
Напрежение на Балканите! Александър Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война
Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за която Прищина обвини Белград, ...
Антъни Блинкън предупреди: Китай иска да стане господстваща сила в света
Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, ...
УЕФА изхвърля Барселона от Шампионска лига?
Барселона е изправен пред възможността да бъде изхвърлен от Шампионската лига. Това ще стане факт, ако каталунският ...
ЕК се отчете: От началото на годината в ЕС са подадени 600 хиляди молби за убежище
От началото на годината в ЕС са подадени 600 хиляди молби за убежище, съобщи днес еврокомисарят по ...
Киев: Украйна няма да приеме членство втора класа в ЕС
Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на много скорости, но Украйна ясно дава да ...