АС Ямбол: ОИК-Болярово незаконосъобразно отказва да освободи от длъжност кмета Христо Христов

Публикувано преди 2 години  |  Общество

С решение на Административен съд Ямбол е постановено, че се отменя решение на ОИК-Болярово, с което е направен отказ да бъде констатирано прекратяване предсрочно пълномощията на Христо Христов като Кмет на Община Болярово. Решението е във връзка с жалба, относно отмяна на решението на ОИК-Болярово като неправилно и незаконосъобразно.

Припомняме Ви, че с Решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 2020 година е установено наличие на конфликт на интереси по отношение на Христо Христов, който в качеството си на кмет на община Болярово и като лице, заемало публична длъжност е упражнил правомощие по служба, като в нарушение закона е сключил договори със сина си за над 1000 декара пасища.

На 10 февруари 2022 г. тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди, че кметът на Болярово Христо Христов е бил в конфликт на интереси. Решението на висшите съдии е окончателно и е влязло в сила. Съгласно чл. 42, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В средата на месец март ОИК–Болярово е сезирана за изпълнение на действия съобразно решението на КПКОНПИ, потвърдено и от ВАС. С решение на ОИК-Болярово от средата месец април, с 3 гласа ЗА и 10 ПРОТИВ, е постановено решение за отказ да бъде констатирано предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Община Болярово Христо Христов, без да бъдат изложени каквито и да е съображения за действията на членовете на комисията, което води немотивираност и необоснованост на постановеното от тях решение.

Постановеното решение е обжалвано през Административен съд Ямбол, който връща решението на ОИК-Болярово, която следва да постанови решение съгласно разпоредбата на чл.42, ал.4 ЗМСМА, а именно в тридневен срок от получаване на справката и документите, удостоверяващи обстоятелствата за конфликт на интереси, общинската избирателна комисия трябва да обяви прекратяване на пълномощията на кмета. Решението на Административен съд Ямбол подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.


Статията е публикувана на 27 април 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА