Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово в иновативни действия (+снимки)

Публикувано преди 2 години  |  Образование

Профилираната гимназия в гр. Елхово за втора поредна година се включи  в Националната програма „Иновации в действие“.  Това стана възможно, след като през 2020 г., с Решение на Министерски съвет, училището влезе в Списъка на иновативните училища в Република България.

В иновативните дейности през текущата учебна година участваха 48 ученици от IX клас  (от две паралелки), обучавани в 4 групи, с ръководител ст. учител Галина Кънева. Целта на проекта е свързана с идеята за въвеждане на обучение по иновативна дисциплина чрез използване на интерактивна и адаптивна обучителна система, проектен подход и „обучение чрез правене“. Езика за програмиране, който се изучава е Python. Платформите които се използват са IDLE – Python и mBlock.

В периода от 21.03. до 24.03. 2022 г. учители и ученици – представители на ПГ „Св. Климент Охридски“ посетиха ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово, с цел споделяне на иновативни практики, а от 11- 14 април 2022 г. училището бе домакин на втората фаза в реализирането на проекта.  Партньори в програмата  на Елховската гимназия бяха ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово ( област Търговище) , ПГЗ „Климент Тимирязев“ – гр. Завет (област Разград) и ОбУ „Братя Миладинови“ – с. Конарско (област Благоевград).

На 11 април, непосредствено след посрещането и настаняването в хотел, гостите посетиха Етнографски музей – Елхово и Къща – музей „Велко Кънев“, а в късния следобед те се срещнаха с ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“, които проведоха изнесен урок по философия на тема „Вербална и невербална комуникация“. Под вещото ръководство на учителя Живка Андонова, те бяха подготвили мултимедийна презентация, казуси и забавни въпроси, чрез които аргументираха идеята, че при общуването всичко е важно – както вербалната комуникация, така и езикът на тялото. Срещата продължи с музикална програма.

На следващия ден гостуващите бяха запознати с профилите на училището, разгледаха материалната база и посетиха някои от учебните кабинети. По-късно в STEM-кабинета те станаха свидетели на открития урок по информатика в 9А клас  на тема: „Представяне на проекти на Python“. Учебното съдържание включва уроци, предвидени в  НП „Иновативно училище“,  за факултативно изучаване.

Седемте екипа избраха да работят с платформа IDLE – Python, а останалите два – с платформа mBlock. Проектите от първата група екипи включваха традиционни задачи: от „претърсване на текст“; проверка за наличие на дадено условие; провеждане на „диалог с компютъра“ и др. Двата проекта, създадени на платформа mBlock, бяха малко по-различни, защото учениците от тези екипи предварително изявиха желание да изготвят „героите“ на своя проект. Единият екип беше избрал да „раздвижи“ своите герои, програмирайки ги с подходящ код чрез блоково програмиране.  Другият екип запозна публиката с емблематични места от град Елхово.

В програмата на дейностите по Национална програма „Иновации в действие“ за настоящата учебна година беше предвидено и състезание по „Компютърен машинопис“,  с възможност да участват ученици от 9 до 12 клас, както и ученици от гостуващите училища. Надпреварата се проведе на 12 април в реновирания кабинет по информатика и ИТ.

Журираха ст.учител Галина Кънева – председател, ст.учител Петя Димитрова, Грета Делигрозева и Невена Драгнева – ученици от 10А клас, а сътрудник по техническата част беше Георги Иванов от 11А клас.

Предварително беше инсталирана програма Typing tutor, която е с възможност да изчислява скоростта на писане, процента на грешките и броя символи. Всички участници в състезанието получиха бланка с критерии за оценяване и с възможност журито да постави съответните точки по всеки от критериите. На участниците от гимназията в гр. Попово им се предостави  възможност за репетиция, за да свикнат с програмата, след което членовете на комисията заредиха текст от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Състезанието, в което участваха 17 ученици, се оказа много напрегнато. Първата награда грабна Венцислав Данаилов от 9 клас на ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово. Втората награда беше присъдена на Егор Олесовец от 12Б клас, представител на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово. Третото място, с равен брой точки и процент грешки, си поделиха Стоил Стойчев и Юлия  Ангелова от 9 клас на ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово. Поощрителната награда за най-правилно писане по десетопръстната система отиде при Симона Генова от 11 клас на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово . Всички участници получиха грамоти и химикали.

В късния следобед на 12 април в читалище „Развитие 1893“ се проведе изнесено занятие „Урок по родолюбие“.  Организатор на събитието беше Добринка Костова – ръководител на групата по „Дигитализирана история на Гимназията“ по проекта „Занимания по интереси“. Участници в пловдивското сдружение „Хайдути“, облечени в костюми на хайдути, прожектираха образователния филм „Хайдути“, демонстрираха автентични оръжия от епичното време, рецитираха стихове на Христо Ботев.

На следващия ден, 13 април, гостите и представителна група от ПГ „Св. Климент Охридски“  посетиха паметника на Джон Атанасов, както и музея на „Компютърната техника“ в с. Бояджик. В археологически комплекс „Акве Калиде“ – кв. Ветрен на град Бургас, беше проведено изнесено занятие – дискусия на тема: „Какво научих от споделения опит? Какво ще приложа и аз?“. Всеки един от участниците в образователната екскурзия имаше възможност да изсече монета по старинен метод и да получи сертификат за нея.

Преди раздялата, на 14 април, представителите на училищата партньори имаха възможност да споделят   впечатленията си от проведените занятия. При обсъждане на резултатите, г-жа  Йовка Драгоева, директор на ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово,изрази задоволство от обмяната на иновации в образованието, като възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, както и да придобият различни компетентности и емоционална интелигентност чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и нови учебни стратегии.

Ползотворните срещи между екипите на трите училища ще съхранят радостта и удовлетворението от ползотворните дейности, реализирани по иновационната национална програма, ще запечатат незабравимите моменти и ще бъдат отправна точка за безоблачно бъдеще с ясни хоризонти.

Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово продължава участието си в Национална програма „Иновации в действие“.


Статията е публикувана на 28 април 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО ...
Със изслушване на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов ще започне ...
През последните месеци насилието ескалира: зачестиха нападенията в нюйоркското метро. В средата ...
Пълномащабната война в Украйна продължава и украинците са изправени пред нова голяма ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...