НАП проверява 60 фирми в област Ямбол с големи материални запаси

Публикувано преди 2 години  |  Общество

НАП Ямбол започна проверки в над 60 фирми от региона заради нелогично високи стойности на материалните запаси, посочени в балансите им за  2020 г. Данъчните инспектори проверяват наличностите на стоки и ги съпоставят със счетоводната документация. При установени несъответствия ще се извършат и ревизии, уточняват от приходното ведомство.

Контролните действия са част от мащабна национална кампания на приходната агенция, насочена към 2300 дружества в цялата страна, посочили в счетоводните си баланси значително увеличение на наличните в склада стоки, материали или продукция за 2020 г. Сред тях са облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други. Според данъчните е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини.

В края на миналата година Националната агенция за приходите изпрати предупредителни писма до 11 600 фирми от цялата страна заради нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 милиарда лева. В резултат на информационната кампания голяма част от тези дружества са направили вече съответните корекции, като са начислили дължимия ДДС за липсващите или бракувани стоки, а някои са отразили това и в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г., уточняват от приходното ведомство.

Кампанията на НАП продължава, от началото на 2022 г. до момента данъчните са се свързали с над 1300 от наблюдаваните фирми с големи материални запаси, 260 от които бургаски.  До края на май и други дружества в обхвата на ТД на НАП Бургас офис Ямбол ще получат телефонно обаждане. По този начин приходната агенция ги информира за възможността, ако са пропуснали да отчетат продажби, липси или брак на материални запаси в минал данъчен период, да извършат необходимите корекции и да внесат дължимия ДДС.

Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция. Всички дружества във фокуса на кампанията поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика, поясняват от НАП Ямбол.


Статията е публикувана на 13 май 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата Девет са възможностите, от ...
Великобритания прехвърли на украинските въоръжени сили 14 танка Challenger 2. 82-ра въздушно-десантна ...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...