Седмокласниците и десетокласниците се явяват на външно оценяване по български език

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) днес. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат и ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Учениците трябва да пишат с черен химикал, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва в 10:00 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа.

Тестът по български език за седми клас има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8:30 часа трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9:00 часа днес.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа.


Статията е публикувана на 14 юни 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА