Обществено обсъждане за обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград ще доведе до влошаване в дейността на правосъдната система в Ямболския съдебен район. Около това становище се обединиха присъстващите на общественото обсъждане на предложението на ВСС за обединение на двете структури.

Идеята е Тополовградският районен съд да се влее в Елховския, а мотивът е слабата натовареност на тополовградските магистрати, при които се гледат около 20 дела месечно. Според председателя на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков, структурите не бива да бъдат сливани.

„Категорично местната общност ще бъде лишена от правосъдната услуга така да я нарека и от достъпа до правосъдие.“

Освен увеличените транспортни разходи за обслужваните от Тополовградския  районен съд граждани, евентуалното закриване води и до други негативни последици, подчерта Петков.

„Става въпрос за подсъдността на нотариусите, тъй като нотариусите работят на територията на районните съдилища. Става въпрос за промяна на държавния съдебен изпълнител, на съдията по вписванията.“

По време на дискусията беше възприето мнението, че към момента подобна реформа единствено би затруднила дейността, както на магистратите, така и на свързаните с нея структури полиция, социални грижи, включително и прокуратурата, която има свое отделение в Тополовград.

„Разбира се, прокуратурата ще реагира със закриване на териториалното отделение.“

От ВСС бяха категорични, че това е само обсъждане на предложението и че към момента няма взето конкретно решение за сливането на двете съдилища.

Източник: bnr.bg


Статията е публикувана на 16 юни 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА