Обществено обсъждане за обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград

  628 | Публикувано преди 1 седмица  | Общество

Обединяването на районните съдилища в Елхово и Тополовград ще доведе до влошаване в дейността на правосъдната система в Ямболския съдебен район. Около това становище се обединиха присъстващите на общественото обсъждане на предложението на ВСС за обединение на двете структури.

Идеята е Тополовградският районен съд да се влее в Елховския, а мотивът е слабата натовареност на тополовградските магистрати, при които се гледат около 20 дела месечно. Според председателя на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков, структурите не бива да бъдат сливани.

„Категорично местната общност ще бъде лишена от правосъдната услуга така да я нарека и от достъпа до правосъдие.“

Освен увеличените транспортни разходи за обслужваните от Тополовградския  районен съд граждани, евентуалното закриване води и до други негативни последици, подчерта Петков.

„Става въпрос за подсъдността на нотариусите, тъй като нотариусите работят на територията на районните съдилища. Става въпрос за промяна на държавния съдебен изпълнител, на съдията по вписванията.“

По време на дискусията беше възприето мнението, че към момента подобна реформа единствено би затруднила дейността, както на магистратите, така и на свързаните с нея структури полиция, социални грижи, включително и прокуратурата, която има свое отделение в Тополовград.

„Разбира се, прокуратурата ще реагира със закриване на териториалното отделение.“

От ВСС бяха категорични, че това е само обсъждане на предложението и че към момента няма взето конкретно решение за сливането на двете съдилища.

Източник: bnr.bgСтатията е публикувана на 16 юни 2022
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
В края на учебната 2021/2022 година отново успехи за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово в конкурси и състезания (+снимки)
Споделяме последните успехи от участия в конкурси и състезания на учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ -  ... прочети още »
МОН публикува резултатите от изпитите след VII клас
Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от ... прочети още »
МЗ и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г.
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза ... прочети още »
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци
Завършилите средното си образование през 2022 година ученици от Ямболска област трябва да заплатят здравните си вноски ... прочети още »
Днес е Еньовден – Денят на лечебните билки
На 24 юни православният свят празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител на Господ Исус Христос, ... прочети още »
НЗОК ще заплаща и отпуска помощни средства на хората с увреждания
От първи юли хората с увреждания ще получават помощни средства и медицински изделия от търговци на дребно, ... прочети още »