Днес е Преображение Господне

  292 | Публикувано преди 4 дни  | Общество

Църквата отбелязва днес празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството.

На този ден, според Светото писание, Иисус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от апостолите – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярващите се причастяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – „Освещаване на гроздето“. Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Народните вярвания свързват празника Преображение с промяната на времето от лято към есен. Поверието, че на този ден „лятото се пречупва“ и времето тръгва на застудяване, идва от времената, когато празникът се е отбелязвал на 19 август.Статията е публикувана на 6 август 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Пътнотранспортно произшествие с пострадал велосипедист до магазин Мостовской в Елхово
На 8 август, малко преди 19:00 часа, в РУ-Елхово е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие с ... прочети още »
Скандал в Одрин заради реклами на български (+снимки)
Рекламни табели на български език се превърнаха в спорна тема в турския крайграничен град Одрин. Кметът Реджеп ... прочети още »
Изплащат пенсиите за август
От днес започва изплащането на пенсиите за месец август. В пощенските клонове то ще се извършва съобразно ... прочети още »
Църквата отбелязва свети Емилиан Изповедник
На 8 август Православната църква почита свети Емилиан Изповедник. Това е велик християнин, живял през 18-19 в ... прочети още »
ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия в 31 МИР - Ямбол
ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 31 МИР - Ямбол, след като днес ... прочети още »
Днес е Преображение Господне
Църквата отбелязва днес празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството. На този ... прочети още »