Нормално започна изборният ден в петте общини на област Ямбол

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

Нормално започна изборният ден в петте общини на област Ямбол. Отворени са всички 237 избирателни секции в региона за парламентарния вот. Няма сигнали за неработещи машини за гласуване. Членове на 25 комисии не са се явили навреме, но това не е попречило за началото на изборния процес. Някъде са извършени смени в съставите на комисиите в последния момент. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.

С машини се гласува в 157 секции, като в две от тях има по две устройства. Вотът се упражнява с хартиени бюлетини в 80 секции. Mобилните урни за избиратели с увреждания и поставени под карантина заради COVID-19 са пет – три в община Тунджа, по една в общините Ямбол и Болярово. Разкрити са изборни помещения в трите болници в Ямбол и следствения арест в Елхово. Седемнайсет задържани са заявили желание да гласуват.

Право на вот в Ямболско на днешните избори имат 106 900 души. Най-много са те в община Ямбол – 64 509, а най-малко са в крайграничната община Болярово – 2663. Избирателите в община Тунджа са 17 645, в община Елхово – 12 644 и в община Стралджа – 9439, по данни на РИК.

Броят на избирателите в областта е намалял с 1286 спрямо предходния парламентарен вот през ноември 2021 г. Тогава имащите право да гласуват в избирателния район са били 108 186 души, показа справка на БТА в сайта на Централната избирателна комисия.

На миналите избори за четирите депутатски мандата в област Ямбол се бориха 123-ма кандидати. В днешната изборна надпревара участват 130 кандидат-депутати. Първоначалният им брой бе 131, но РИК заличи от листите един кандидат по негово желание.

Източник: bta.bg

 Статията е публикувана на 2 октомври 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »