Нормално започна изборният ден в петте общини на област Ямбол

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Нормално започна изборният ден в петте общини на област Ямбол. Отворени са всички 237 избирателни секции в региона за парламентарния вот. Няма сигнали за неработещи машини за гласуване. Членове на 25 комисии не са се явили навреме, но това не е попречило за началото на изборния процес. Някъде са извършени смени в съставите на комисиите в последния момент. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.

С машини се гласува в 157 секции, като в две от тях има по две устройства. Вотът се упражнява с хартиени бюлетини в 80 секции. Mобилните урни за избиратели с увреждания и поставени под карантина заради COVID-19 са пет – три в община Тунджа, по една в общините Ямбол и Болярово. Разкрити са изборни помещения в трите болници в Ямбол и следствения арест в Елхово. Седемнайсет задържани са заявили желание да гласуват.

Право на вот в Ямболско на днешните избори имат 106 900 души. Най-много са те в община Ямбол – 64 509, а най-малко са в крайграничната община Болярово – 2663. Избирателите в община Тунджа са 17 645, в община Елхово – 12 644 и в община Стралджа – 9439, по данни на РИК.

Броят на избирателите в областта е намалял с 1286 спрямо предходния парламентарен вот през ноември 2021 г. Тогава имащите право да гласуват в избирателния район са били 108 186 души, показа справка на БТА в сайта на Централната избирателна комисия.

На миналите избори за четирите депутатски мандата в област Ямбол се бориха 123-ма кандидати. В днешната изборна надпревара участват 130 кандидат-депутати. Първоначалният им брой бе 131, но РИК заличи от листите един кандидат по негово желание.

Източник: bta.bg

 


Статията е публикувана на 2 октомври 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА