42– ри механизиран батальон – с инициативи, посветени на бойния празник на Сухопътните войски (+снимки)

Публикувано преди 3 седмици  |  Общество

В навечерието на 19 ноември – Празника на Сухопътни войски, 42-ри механизиран батальон реализира инициативи за отбелязване на бележитата дата. В акция за почистване на войнишки паметници военнослужещите посетиха паметни места за почит и бойна слава в област Ямбол. С показ на основни образци въоръжение и техника военнослужещите посрещнаха жители и гости на областния град, днес, 17.11.2022 г., в район Кабиле.

Личен състав от военното формирование реализира родолюбивата инициатива за почистване и освежаване паметниците на загиналите във войните за освобождение на България, със съдействието на кметове и кметски наместници на населените места. В навечерието на бойния празник акцията приключи в село Воденичане, където е един от 107-те регистрирани войнишки паметници в област Ямбол, оставащи за идните поколения, за да увековечат героичния път и саможертва на българския войн.

В рамките на Деня на отворените врати, на специално развърнати места, посетителите имаха възможността да видят отблизо МТЛБ на пехотата, 120-милиметрова минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, противотанкова гранатохвъргачка СПГ– 9, Противотанков управляем ракетен комплекс „Фагот”, зенитна установка „ЗУ-23-2 (КОМ)”, тактическа екипировка, леко стрелково оръжие – пистолет „Макаров”, автомат „Калашников” – АК-47, лека картечница ПК и ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7В, снайпер 7,62 мм „Хеклер и Кох”.

Млади приятели на батальона разгледаха с интерес развърнатите учебни места и разговаряха по въпроси, свързани с военната професия, както и споделиха желанието си в идните години да бъдат сред пехотинците. Посетители бяха и граждани, отслужили военната си служба тук, преди десетилетия. Вълнуваща среща стана и пребиваването в района на о.з. старшина Иван Бараков, който с умиление разказа спомени от неговата служба и поздрави с празника командването и състава на военнослужещите. Дъждът не попречи и на други представители на родолюбивото запасно войнство да споделят радостта и вълнението си при докосването до оръжието и оптимистично разговаряха за непреходната сила и издръжливост на поколения български войници.  Празничната атмосфера допълни озвучаването с военни маршове, химна на Втора механизирана бригада, от състава но която е военното формирование, както и емблематични песни за пехотата ни и нейните бойни успехи.

В ранното утро личният състав на формированието се построи в тържествен строй и бе поздравен от ВрИД командира на 42-ри механизиран батальон  майор Иван Иванов. За постигнати високи резултати военнослужещите бяха отличени със служебна благодарност. В рамките на тържественото строяване майор Иванов благодари на всички за отделеността в изпълнение на ежедневните задачи, като посочи: „Нека с патриотизъм съхраняваме идеалите, завещани ни от славните пазители на Родината и следваме техния идеал, като изпълняваме всяка задача, както до днес – с професионализъм и чест”.Статията е публикувана на 17 ноември 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »