Ден на християнското семейство в ДГ “Невен“ (+снимки)

Публикувано преди 1 година  |  Образование

На 21 ноември българската православна църква отбелязва един от големите християнски празници „Въведение Богородично“, наречен още „Ден на християнското семейство“.

В миналото на този ден цялото семейство се е събирало заедно. Приготвяли са богата трапеза и много лакомства за децата.

В ценностната система на българина, семейството е заемало и заема главно място.

Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Затова и празникът Въведение Богородично е на особена почит сред православния български народ.

Семейството е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие и уважение.

Главна цел на екипа на детската градина при провеждане на празници, е да запази и съхрани българските традиции и обичаи, с които възпитават любов и уважение към националните ценности още от най-ранна детска възраст.

По традиция детска градина „Невен“ отбелязва празника с най-разнообразни дейности и тържества за децата и техните семейства.

Празника бе наситен с много вълнения и емоции за всички.

С много желание и вълнение, рано сутринта облечени в красиви носии посрещнаха своите родители с топла питка и мед.

Децата от гр.“Бърборани-сладурани“ с учители г-жа Желева и г-жа Михалева, подготвиха тържество за празника изпълнено със забавни сценки, стихчета и песни. Разказаваха за народните поверия, според които в миналото българите са гадаели за времето, реколтата, берекета и балогополучието в семейството.

Влязоха в ролята на герои от патриархалното българско семейство и показаха много знания, за обредите, които хората са изпълнявали на този ден, с които са гадаели, но и с които са съумели да съхраним духовността и народността на българите през годините.

На днешния ден са гадаели какво ще е времето през следващата година,  ако на 21 ноември времето е топло и слънчево, зимата щяла да е люта, а лятото-сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата щяла да е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се е спазвала забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде.  Много други легенди и поверия децата разказаха пред по-малките си приятели от групите „Приятели „ и „Детско царскво“

Гр.“Доброта“с учители г-жа Стойкова и г-жа Тодорова и  Гр.“Звънче“ с. Гранитово с учители г-жа Георгиева и г-жа Ковачева, по традиция  посетиха църквите в населените места и запалиха свещички за здраве.

Под ръководството на г-жа Ковачева малките „Звънчета“ изпълниха  песните „Моето семейство“,„Молитва“ и танц “На мегдана“.

Гр.“Приятели“ с учители г-жа Иванова и г-жа Хаджиева се включиха в празника с драматизация на приказката “Дядо и ряпа“.

Гр.“Детско царство“ с учители г-жа Дикова и г-жа Тодорова изработиха картички за своите родители и беседваха по темата „Моето семейство“.

Гост на децата от гр. „Усмивка“ с учители г-жа Узунова и г-жа Мартинова бе г-жа Динка Христова – бивш учител в детската градина, която разказва за нейните спомени като дете. Раздаза им за обредните хлябове и тяхното значение на празничната трапеза. Поднесе индивидуални подаръци за всички деца от групата и бе публика на драматизацията по приказката „Дядо и ряпа“. Темата за семейството стана толкова интересна за децата, че прерастна в дълга и увлекална беседа, в която всички деца разказваха за семействата и традициите, които спазват.

Гр. “Слънце“ с учители г-жа Узунова и г-жа Митева – проведоха беседа по темата, четоха приказка за семейството, а децата изпълниха любими песни и стихчета посветени на празника.

Гр.“Здравец“ с.Лесово  с учители г-жа Янузова и г-жа Драгоева с голям интерес наблюдаваха видео урок на тема “Родословно дърво“ и изпълниха песни  посветени на празника за християнското семейство.

Екипът на ДГ “Невен“ пожелава весел и споделен празник на всички християнски семейства! Много здраве, топлина и уют във всички домове! Нека запазим българските традиции и обичаи за идните поколения!


Статията е публикувана на 21 ноември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
През нощта вятърът ще отслабне, облачността ще намалее, а минималните температури ще ...
Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата Девет са възможностите, от ...
Пенсионираният полковник от противовъздушната отбрана на Югославия Золтан Дани, чиято батарея свали ...
Великобритания прехвърли на украинските въоръжени сили 14 танка Challenger 2. 82-ра въздушно-десантна ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...