Ден на християнското семейство в ДГ “Невен“ (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Образование

На 21 ноември българската православна църква отбелязва един от големите християнски празници „Въведение Богородично“, наречен още „Ден на християнското семейство“.

В миналото на този ден цялото семейство се е събирало заедно. Приготвяли са богата трапеза и много лакомства за децата.

В ценностната система на българина, семейството е заемало и заема главно място.

Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Затова и празникът Въведение Богородично е на особена почит сред православния български народ.

Семейството е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие и уважение.

Главна цел на екипа на детската градина при провеждане на празници, е да запази и съхрани българските традиции и обичаи, с които възпитават любов и уважение към националните ценности още от най-ранна детска възраст.

По традиция детска градина „Невен“ отбелязва празника с най-разнообразни дейности и тържества за децата и техните семейства.

Празника бе наситен с много вълнения и емоции за всички.

С много желание и вълнение, рано сутринта облечени в красиви носии посрещнаха своите родители с топла питка и мед.

Децата от гр.“Бърборани-сладурани“ с учители г-жа Желева и г-жа Михалева, подготвиха тържество за празника изпълнено със забавни сценки, стихчета и песни. Разказаваха за народните поверия, според които в миналото българите са гадаели за времето, реколтата, берекета и балогополучието в семейството.

Влязоха в ролята на герои от патриархалното българско семейство и показаха много знания, за обредите, които хората са изпълнявали на този ден, с които са гадаели, но и с които са съумели да съхраним духовността и народността на българите през годините.

На днешния ден са гадаели какво ще е времето през следващата година,  ако на 21 ноември времето е топло и слънчево, зимата щяла да е люта, а лятото-сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата щяла да е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се е спазвала забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде.  Много други легенди и поверия децата разказаха пред по-малките си приятели от групите „Приятели „ и „Детско царскво“

Гр.“Доброта“с учители г-жа Стойкова и г-жа Тодорова и  Гр.“Звънче“ с. Гранитово с учители г-жа Георгиева и г-жа Ковачева, по традиция  посетиха църквите в населените места и запалиха свещички за здраве.

Под ръководството на г-жа Ковачева малките „Звънчета“ изпълниха  песните „Моето семейство“,„Молитва“ и танц “На мегдана“.

Гр.“Приятели“ с учители г-жа Иванова и г-жа Хаджиева се включиха в празника с драматизация на приказката “Дядо и ряпа“.

Гр.“Детско царство“ с учители г-жа Дикова и г-жа Тодорова изработиха картички за своите родители и беседваха по темата „Моето семейство“.

Гост на децата от гр. „Усмивка“ с учители г-жа Узунова и г-жа Мартинова бе г-жа Динка Христова – бивш учител в детската градина, която разказва за нейните спомени като дете. Раздаза им за обредните хлябове и тяхното значение на празничната трапеза. Поднесе индивидуални подаръци за всички деца от групата и бе публика на драматизацията по приказката „Дядо и ряпа“. Темата за семейството стана толкова интересна за децата, че прерастна в дълга и увлекална беседа, в която всички деца разказваха за семействата и традициите, които спазват.

Гр. “Слънце“ с учители г-жа Узунова и г-жа Митева – проведоха беседа по темата, четоха приказка за семейството, а децата изпълниха любими песни и стихчета посветени на празника.

Гр.“Здравец“ с.Лесово  с учители г-жа Янузова и г-жа Драгоева с голям интерес наблюдаваха видео урок на тема “Родословно дърво“ и изпълниха песни  посветени на празника за християнското семейство.

Екипът на ДГ “Невен“ пожелава весел и споделен празник на всички християнски семейства! Много здраве, топлина и уют във всички домове! Нека запазим българските традиции и обичаи за идните поколения!Статията е публикувана на 21 ноември 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »