С поредица от инициативи, в рамките на 102 години от създаването си, ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово отбеляза своя патронен празник

Публикувано преди 1 година  |  Образование

Повече от седмица преди кулминацията на събитието, гимназията проведе редицата от инициативи, посветени на своя Патрон. На 25 ноември, когато БПЦ почита паметта на Свети Климент Охридски, педагогическата колегия присъства на водосвета в храм „Св. Димитър Солунски“, който отслужи отец Николай Клюнков за здравето на всички, работещи и учещи в училището.

Особен акцент в предпразничните дейности беше поставен върху ученическото самоуправление. По инициатива на Ученическия парламент, подкрепена от дирекцията на гимназията, на 7.12.2022, многоочакван от учениците учебен ден, младите хора заеха работните места на ръководството и на учителите си. По предварително уговорен с учителите-титуляри график,  гимназистите станаха учители, а директор за един учебен ден – Георги Иванов от 12а клас, както и заместник-директор – Иван Костов от 11а клас. Възпитаниците на гимназията сами организираха обучаващия в училището процес, както и разрешаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните дейности. Те се почувстваха още по-значими от заетата ръководна позиция или от позицията на преподавател. В края на учебните занятия се състоя среща на всички, участвали в ученическото самоуправление. Учениците  споделиха опита си и личните впечатления от изминалия работния ден, изразявайки желанието си –  идеята за ученическо самоуправление на ученическия парламент да не бъде прекъсвана. За спомен останаха и индивидуалните баджове. От своя страна, титулярният директор на школото, г-жа Йовка Драгоева, изказа благодарност на участниците, както и похвала за успешното им представяне.

На 8.12.2022 г. тържественият концерт, посветен на патронния празник на ПГ „Св. Климент Охридски“, препълни залата на НЧ „Развитие – 1893“. Заедно с настоящите учители и възпитаници на училището, на спектакъла се насладиха и специалните гости: Живка Кафеджиева – Заместник кмет на Община Елхово; Председател и членове на Управителен съвет на Училищното настоятелство на гимназията; Председател и членове на Обществения съвет на гимназията; директори, бивши учители и родители.

Начало на богатата програма постави литературно-музикалната композиция „Училище за мечти“ на ученици от групата за занимания по интереси „Езиков свят“ в ПГ „Св. Климент Охридски“ и ученици от литературен клуб „Словесно ателие“ в ОДК – Елхово, като част от публичните изяви на двете групи за учебната година.

Директорът на училището Йовка Драгоева в своето слово честити празника на всички, пожелавайки на учениците усърдност и амбиция в овладяването на знанията, за да превърнат мечтите си в реалност, да носят с гордост и достойнство името на своя патрон Свети Климент Охридски,  да съхранят неговия книжовен дух, преодолявайки трудностите и смело да гледат в бъдещето. Благодари им за труда, за талантите, за волята и желанието за успехи, които са принос за утвърждаване авторитета на гимназията.

Тържествена беше и церемонията по официалното обявяване на „Учител и ученик на годината“, като избор на Педагогическия съвет. За цялостна дейност по издигане авторитета и престижа на ПГ „Св. Климент Охридски“ бяха излъчени ст. учител Галина Кънева и Георги Иванов от XIIа клас. Директорът връчи грамоти и плакети на двамата отличени.

Иван Костов от XIа клас, който е председател на Ученическия парламент, връчи грамоти и медали на индивидуалните и на отборните победители от спортните срещи, проведени в предпразничната седмица. Първите три места от тенис на маса заеха Десислав от XIа, Живко от Xб, Мартин от XIб. Победител във волейболните мачове между класовете стана отборът на XIб клас, а отборите на XIIб и IXб клас се класираха съответно на второ и трето място.

Тържеството продължи с разнообразни изпълнения на талантливите възпитаници на гимназията, което се превърна е реален спектакъл. Освен като великолепни рецитатори, учениците се проявиха като брилянтни певци и танцьори. Впечатляващо беше представянето на: Сборна вокална група от гимназията с ръководител Снежана Делчева; Балетна школа при НЧ „Развитие“ с ръководител Милена Вълева; индивидуалното изпълнение на Никол Хаджиева от XIа клас.

Габриела и Гергана от IXа клас, които направиха своя успешен дебют като водещи програмата, обявиха с вълнуващи слова за Св. Климент Охридски и за ПГ „Св. Климент Охридски“ финала на празника. Танцов състав „Младо тракийче“ с ръководител Марина Ковачева спечели последните овации на сцената.

Ученици и учители ще продължат да носят с гордост името на своя патрон Свети Климент Охридски и смело стъпват по светлата диря, оставена от него.


Статията е публикувана на 8 декември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
НАТО категорично осъжда нарастващата честота на руските въздушни удари срещу Украйна и ...
Премиерите на Полша и Украйна съобщиха днес, че са постигнали известен напредък ...
За голямо парти в дома на Даниел Алвеш съобщава испанското предаване “Asi ...
Полският нападател Роберт Левандовски, който само преди няколко дни си подсигури участие ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...