Коледното настроение е обзело всички в ДГ „Невен“ – гр. Елхово (+снимки)

Публикувано преди 1 месец  |  Образование

Бъдни вечер и Коледа! Едни от най- хубавите и най- очакваните семейни празници.

Те идват със старите си и престари обичаи, с трогателното и дългоочаквано събиране на семейството, с радостните приготовления, с бурно тлеещия в огнището бъдник, със звучните песни и благословии на коледарите.

Децата с нетърпение очакват подаръците на Дядо Коледа, а възрастните украсяват дома и приготвят трапезата, за да прекарат вечерта в радост, заобиколени от любимите хора.

Тези дългоочаквани празници бяха пресъздадени от децата на ДГ „Невен“ във всички групи, под вещото ръководство на музикалния педагог, старши учител – г-жа Вълка Ангелова.

Трепетен, вълнуващ коледен празник събра децата. Облечени в красиви костюми те се потопиха в магията на тези така желани и очаквани празници, пълни със символика, свързани с обреди и гадания.

С много старание и любов, с туптящи от вълнение сърца, те пресъздадоха обичаите на Коледа, които българските семейства спазват от векове, поверията за Бъдни вечер, коледни благословии и обредни ритуали. Вълнуващата постановка включваше песни от родния ни фолклор, стихове, детски коледни песни.

С много вълнение и емоции за всички премина празника при най – малките децата от яслени групи „Слънчо“ и „Звездичка“, които изпълниха песните „Снежен човек“ и „Червените ботушки“.

Малките артисти от група „Приятели“ с учители г-жа  Ваня Иванова и г-жа Тонка Хаджиева представиха  „Песен за врабеца“ и танц по „Песен на джуджетата“.

С много радост в празника се включиха и децата от група „Детско царство“ с учители Петя Дикова и Кръстина Тодорова, които рецитираха стихчета за зимата, “Песен на звънчетата“ и танц „Зимно хоро“.

Малките възпитаници на група „Слънце“ с учители Марийка Узунова и Диляна Митева преживяха вълнуващи мигове в техните изпълнения на  стихове за зимата, „Снежинки“, „Витлеемска звезда“ и „Коледни камбани“.

Празникът, който очакваме с нетърпение и копнеж, празник на желания и изненади продължи с  песните  „Молитва“, „Зимна песен“, и “Коледни камбани“, представени от  децата от група „Бърборани Сладурани“ с учители Красимира Михалева и Снежана Желева. Те разказаха и за обичаите и традициите на Бъдни вечер, които българските семейства спазват от векове и до днес.

Коледарчетата от групите „Усмивка“ с учители Ваня Узунова и Диана Мартинова и „Доброта“ с учители Даниела Стойкова и Силвия Тодорова наричаха за здраве, сполука и берекет, а сурвакарите пожелаха дълъг живот и благоденствие.

Влизайки в ролята на снежинки и джуджета в коледния празник се забавляваха и децата от групите „Звънче“ с учители Мария Георгиева и Марина Ковачева и „Здравец“ с учители Пенка Янузова и  Венелина Драгоева.

Децата рецитираха стихове, пяха и се забавляваха под звуците на песните „Коледа, Коледа“, „На пързалката“, “Коледни камбани“, „Снежинки“.

На финала дойде и дългоочаквания момент за всички деца, когато се появи и Дядо Коледа, който ги зарадва и възнагради с много подаръци.

Екипът на ДГ „Невен“ пожелава на всички весели празници!

Нека магията на Коледната вечер влезе в домовете ни и ни донесе здраве, мир и благоденствие!

 Статията е публикувана на 20 декември 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »