Община Елхово закупи нов ехокардиограф за медицинския център

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Община Елхово закупи и предостави нов, съвременен, мобилен ехокардиограф за „Медицински център №1 – Елхово“ ЕООД. Стойността на апарата, който вече е в експлоатация е малко над 21 хиляди лева. Новото медицинско оборудване е разположено в кардиологичния кабинет, в който д-р Райна Стойнова – кардиолог от град Ямбол работи всеки понеделник и четвъртък.

Ехокардиографът оценя функциите на сърцето и клапите на сърцето. Това е цифрова мобилна система, отговаряща на изискванията на съвременната диагностика. Със своя интуитивен контролен панел и лесен за работа софтуер, системата поставя висок стандарт за удобство и бързина на работа.

След повече от две години с Covid нуждата от подобен апарат е била неотложна, тъй като вируса дава голямо отражение върху най – важният човешки орган.

Ехокардиографията е съвременен и безопасен метод за оценка на сърдечните структури и функция. Принципът на изследването се основава на физичните характеристики на ултразвуковите вълни.

Ехокардиографското изследване не носи никакъв риск за пациентите по време на изследването. Не е необходима никаква специална подготовка от страна на пациента преди провеждането на изследването.

За да се проведе изследването пациентът е необходимо да бъде съблечен до кръста и лежи на лявата си страна или по гръб. Върху трансдюсера се поставя сонографски гел, който служи за среда за предаването на ултразвуковия сигнал към тъканите за получаването на по – добър образ. Върху екрана на апарата се получават изображения на сърцето в реално време. По време на изследването, когато е необходимо ще получавате указания за задържане на дъха си или промяна на положението, които следва да изпълнявате точно. За провеждането на изследването са необходими 15 – 30 мин.“, сподели д-р Стойнова.Статията е публикувана на 20 януари 2023


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »