В чудния свят на природата – екологични дейности в ДГ “Надежда“ (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Образование

Учители и деца, посветиха изминалата седмица на екологични дейности, които ги потопиха в чудния свят на природата! Децата от група „Маргаритка“, с учители Пенка Стоянова и Мария Куртева, пом.възпитателка Мима Чапкънова и децата от група „Слънчо“, с учители Вася Георгиева и Мария Тонева, пом.възпитателка Ана Иванова, нахраниха гладните птички на двора, като заедно с тях похапнаха вкусна ябълка. Денят беше слънчев и топъл, а птичките се трупаха до току-що направената хранилка, която окачиха на близкото дърво. Засадиха и цветя, за да е красиво в занималнята им!

Децата от група „Щурче“,с учители Таня Кръстева и Кина Димова, пом.възпитателка Златка Ташева, си направиха „Чичко Тревичко“, като в черупки от яйца, засадиха семена от райграс. Ще ги поливат, поставени на топло и ще чакат да порасне тревичка – косичка! Децата почистиха стайните цветя, погрижиха се за тях, тъй като добре знаят, че имат нужда от светлина, топлина и вода! Те посетиха екологичния център, като се погрижиха за цветята, за да са свежи и зелени. Почистиха ги с кърпа, разрохкаха почвата и добавиха още.

Децата от групата в село Маломирово,с учители Стелиана Янакиева и Жанета Караникова, пом.възпитателки Росица Илиева и Катя Куршумова, засадиха луковички на зюмбюлчета и клонки от мушкато и бегония. Те знаят, че за да растат, трябва да полагат грижи за тях – да ги поливат, да ги разрохкват, да са на топло и светло. И ще очакват с нетърпение да пораснат и да разцъфнат с красивите си цветове. През тази интересна седмица, децата имаха изненада – две птички, за които също да се грижат. Нахраниха ги със зрънца и им сипаха водичка. Децата във филиал село Бояново,с учители Радостина Недева и Христина Иванова и пом.възпитателки Христина Тодорова и Гена Тълпигова, също засадиха луковички от зюмбюли, за които ще се грижат. Наблюдаваха под микроскоп растения и различни плодове. С помощта на родители, засадиха борчета в двора, които ще поливат, за да пораснат големи и здрави.

Децата от група „Славейче „с учители Женя Михайлова и Ваня Недялкова и пом.възпитателка Мариана Иванова, се погрижиха за цветята в своята занималня. Трудолюбивите им ръчички окопаха почвата, поливаха, добавиха почва там, където имаше нужда, почистиха листата, за да се възстановят и напролет да се разлистят. Поговориха за растенията и грижите, които трябва да се полагат за тях, за да ни радват със своите плодове и цветове. Децата направиха опит, като заложиха глави от лук и моркови, във вода, за да наблюдават отблизо как се развиват и порастват младите растения. Изработиха хранилки и къщичка за птиците, които изнесоха навън, поставиха храна и обещаха да добавят всеки ден, за да не гладуват птиците през зимата.

Децата от група „Звънче“ със своите учители Станка Хаджиева и Грета Стоянова и пом.възпитателка Диана Топчиева, засадиха клонки от растения и семена, в сандъчета и саксии. Те посетиха кабинета по екология, но обособиха и свой кът в детската занималня  -“ Приятели на природата“, в който подредиха билки и растения, хербарии и природни материали. Тук ще пият чай, с мед и лимон, в зимните дни. Поставиха на двора хранилки за птиците, на терасата  – къщичка за птици, със зрънца.Статията е публикувана на 20 януари 2023


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »