В чудния свят на природата – екологични дейности в ДГ “Надежда“ (+снимки)

Публикувано преди 1 година  |  Образование

Учители и деца, посветиха изминалата седмица на екологични дейности, които ги потопиха в чудния свят на природата! Децата от група „Маргаритка“, с учители Пенка Стоянова и Мария Куртева, пом.възпитателка Мима Чапкънова и децата от група „Слънчо“, с учители Вася Георгиева и Мария Тонева, пом.възпитателка Ана Иванова, нахраниха гладните птички на двора, като заедно с тях похапнаха вкусна ябълка. Денят беше слънчев и топъл, а птичките се трупаха до току-що направената хранилка, която окачиха на близкото дърво. Засадиха и цветя, за да е красиво в занималнята им!

Децата от група „Щурче“,с учители Таня Кръстева и Кина Димова, пом.възпитателка Златка Ташева, си направиха „Чичко Тревичко“, като в черупки от яйца, засадиха семена от райграс. Ще ги поливат, поставени на топло и ще чакат да порасне тревичка – косичка! Децата почистиха стайните цветя, погрижиха се за тях, тъй като добре знаят, че имат нужда от светлина, топлина и вода! Те посетиха екологичния център, като се погрижиха за цветята, за да са свежи и зелени. Почистиха ги с кърпа, разрохкаха почвата и добавиха още.

Децата от групата в село Маломирово,с учители Стелиана Янакиева и Жанета Караникова, пом.възпитателки Росица Илиева и Катя Куршумова, засадиха луковички на зюмбюлчета и клонки от мушкато и бегония. Те знаят, че за да растат, трябва да полагат грижи за тях – да ги поливат, да ги разрохкват, да са на топло и светло. И ще очакват с нетърпение да пораснат и да разцъфнат с красивите си цветове. През тази интересна седмица, децата имаха изненада – две птички, за които също да се грижат. Нахраниха ги със зрънца и им сипаха водичка. Децата във филиал село Бояново,с учители Радостина Недева и Христина Иванова и пом.възпитателки Христина Тодорова и Гена Тълпигова, също засадиха луковички от зюмбюли, за които ще се грижат. Наблюдаваха под микроскоп растения и различни плодове. С помощта на родители, засадиха борчета в двора, които ще поливат, за да пораснат големи и здрави.

Децата от група „Славейче „с учители Женя Михайлова и Ваня Недялкова и пом.възпитателка Мариана Иванова, се погрижиха за цветята в своята занималня. Трудолюбивите им ръчички окопаха почвата, поливаха, добавиха почва там, където имаше нужда, почистиха листата, за да се възстановят и напролет да се разлистят. Поговориха за растенията и грижите, които трябва да се полагат за тях, за да ни радват със своите плодове и цветове. Децата направиха опит, като заложиха глави от лук и моркови, във вода, за да наблюдават отблизо как се развиват и порастват младите растения. Изработиха хранилки и къщичка за птиците, които изнесоха навън, поставиха храна и обещаха да добавят всеки ден, за да не гладуват птиците през зимата.

Децата от група „Звънче“ със своите учители Станка Хаджиева и Грета Стоянова и пом.възпитателка Диана Топчиева, засадиха клонки от растения и семена, в сандъчета и саксии. Те посетиха кабинета по екология, но обособиха и свой кът в детската занималня  -“ Приятели на природата“, в който подредиха билки и растения, хербарии и природни материали. Тук ще пият чай, с мед и лимон, в зимните дни. Поставиха на двора хранилки за птиците, на терасата  – къщичка за птици, със зрънца.


Статията е публикувана на 20 януари 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА