Специален ден за Валери Божинов!

Публикувано преди 1 година  |  Спортни

Бившият национал Валери Божинов празнува своя рожден ден днес. Той навършва 37 години.

Роденият в Горна Оряховица футболист направи запомняща се кариера. Той първоначално преминава през школите на Марица (Пловдив), Локомотив (София) и Добруджа, а на 12-годишна възраст отива в Малта и тренира за Пиета Хотспърс. На 14 години талантът му е забелязан от спортния директор на Лече Панталео Корвино, който го привлича в италианския клуб. Само година по-късно Валери дебютира за „жълто-червените“ в Серия „А“ на 15-години и 11 месеца, което го прави най-младият чужденец играл в Калчото.

Впоследствие Божигол преминава през Фиорентина и Ювентус, а през 2007 година Манчестър Сити плаща 4,1 млн. паунда, за да го вземе в редиците си. Периодът му при „Гражданите“ обаче е изпълнен с контузии, които не му позволяват да се наложи в състава и той е пратен първо под наем, а след това с постоянен трансфер в Парма. След това Божинов носи и екипа и на португалския гранд Спортинг (Лисабон), а впоследствие кариерата му преминава отново през Лече, Верона и Виченца.

Валери за пръв път в кариерата си се завърна в България през 2014 година и облече екипа на Левски, като бързо се превърна в любимец на публиката на „Герена“. Впоследствие той още два пъти се завръща на „Георги Аспарухов“, като междувременно носи екипите и на Тернана, Партизан (Белград), Мейджоу Хака, Лозана, Риека, Ботев (Враца) и Пескара. През миналия сезон бе част от Септември, а наскоро се присъедини към щаба на Добруджа, където ще бъде играещ треньор.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО