Der Standard: Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл

Публикувано преди 1 година  |  България

Българският президент Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл. Сега той се противопоставя на санкциите срещу руското гориво за атомните електроцентрали и отхвърля по-нататъшната оръжейна помощ за Украйна. На срещата на върха на ЕС миналата седмица той обяви, че България ще наложи вето на определени ограничителни мерки срещу Русия заради агресивната ѝ война срещу Украйна. Това пише австрийският вестник Der Standard в статия за страната ни.

По-конкретно той посочи два реактора в АЕЦ „Козлодуй“ в България, която е построена през 1974 г. и които продължават да работят по съветски модел. Радев каза, че промяната на горивото може да бъде проблематична за тези реактори. Освен това е „крайно време“ да се обсъди как може да се сложи край на войната в Украйна, допълва изданието.

От две години Радев е де факто най-влиятелният човек в България, въпреки че по конституция тази отговорност трябва да носи правителственият, а не държавният глава. Но тъй като българският парламент не може – или само за няколко месеца – да изкове мнозинства за коалиция, повече от две години на власт са служебни кабинети, които де факто са под командването на Радев.

Миналата седмица Радев заяви недвусмислено, че „временното правителство няма да позволи с чиста съвест“ България отново да се съгласи да изпрати оръжие на Украйна. Фокусът трябва да бъде върху това как да се спре войната. По-рано Радев предупреди, че отдръпването от Русия може да доведе до икономически проблеми и да затрудни енергийните доставки. При настоящото служебно правителство имаше съображения за възобновяване на бизнеса с руския Газпром.

Радев беше подкрепен от социалистическата партия, организацията наследник на комунистическата партия. Миналата година той се обърна срещу избрания за премиер либерал и прозападен премиер Кирил Петков. На 2 април ще има предсрочни парламентарни избори, тъй като след изборите на 2 октомври миналата година не може да се състави правителство.

САЩ и Великобритания наложиха санкции на български граждани в петък миналата седмица. Санкциите на САЩ се основават на Глобалния закон Магнитски и контрола върху активите на Министерството на финансите на САЩ. Например бившият финансов министър на Борисов, политикът от ГЕРБ Владислав Горанов, лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов, двама бивши депутати от социалистическата партия и бившият енергиен министър и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, бяха санкционирани.

Твърди се, че Малинов е подкупил български съдия, за да му позволи да пътува до Русия, докато е разследван за шпионаж, за да получи лично медал и 2,5 милиона рубли от руския президент Владимир Путин.

Великобритания санкционира бившия медиен магнат и депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски и бившия хазартен магнат Васил Божков. „Истинските реформи ще се случат само ако има реформа в съдебния сектор, а също и в прокуратурата“, каза неотдавна американският посланик в София Херо Мустафа. В допълнение към явната липса на върховенство на закона в България, западните сили са загрижени за влиянието на Русия в ЕС и държавата от НАТО.

(със съкращения)

 

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО