Димитър Стоянов: Мога да кажа, че сме изпълнили ангажиментите си по списъка с военна помощ за Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

България е подписала писмо за намерение за участие в общ проект за наблюдение на Земята от Космоса, в който участват 27 страни-членки на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на колегите си от пакта в Брюксел, което приключи около 14 часа местно време, цитиран от БНР.

Министър Стоянов не постави под съмнение оказаната от страната ни военна помощ на Украйна, но подчерта, че ангажиментите ни вече са изпълнени.

Склонен съм да вярвам на изявленията на бившия премиер Кирил Петков за оказаната военна помощ на Украйна и той би следвало да знае какво прави правителството на четворната коалиция във всеки един момент, каза министър Стоянов:

„Не мисля, че е тайна, мисля, че всеки един в България знае, че всичко, което се произвежда в нашия военнопромишлен комплекс, се реализира там, където се води война, където се водят сражения. Това е нещо, което е известно. Фирмите, които са частни, и държавните имат подписани контракти, но по-пълна информация може да ви даде министърът на икономиката. В МО ние тепърва започваме да произвеждаме боеприпаси, така че е твърде рано да коментирам“.

На въпрос дали решението на Народното събрание е за еднократна помощ, министърът отговори:

„Това, което е записано в решението на НС от 9 декември, е, че България трябва да предостави помощ съгласно един списък, който бе предоставен от МО на Министерски съвет и след това на Народното събрание. Мога да кажа със задоволство, че този списък е изпълнен. По отношение на точка 6 от това решение е записано, че МС трябва да продължи да оказва подкрепа на украинската страна съобразно българските възможности. Към момента българските възможности са такива каквито са. Ние сме предоставили този списък и оборудването вече е предоставено“.

България е готова да възстанови фонда за медицинска рехабилитация, създаден преди около 5 години, който е ползван от украински военнослужещи, но в момента не функционира, каза още министър Стоянов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО