Сеул: Малко вероятно е Ким Чен-ун да подготвя дъщеря си за негова наследничка

Публикувано преди 1 година  |  Света

Все още е прекалено рано да се каже дали наскоро представената в обществото дъщеря на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е подготвяна за негов наследник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Южна Корея, съобщава БТА.

Спекулациите относно около 10-годишната дъщеря на Ким – Ким Джу-е, се засилиха откакто тя присъства с баща си на наскоро провелия се в Пхенян мащабен военен парад. Нейният образ, заедно с този на баща ѝ, ще се появи и на пощенски марки, които скоро ще бъдат пуснати в обръщение, отбелязва агенцията.

По време на среща на парламентарна комисия в Сеул министърът на националното обединение Гуон Йонсе – най-високопоставеният представител на южнокорейските власти, който отговаря за Северна Корея, постави под въпрос мнението, че Ким Джу-е е подготвяна за бъдещ севернокорейски лидер. Гуон се обоснова с това, че Ким Чен-ун, който навърши 39 години миналия месец, все още е сравнително млад и че в Северна Корея властовата йерархия е доминирана от мъже.

„Според някои (нейните публични появи) целят да се заговори, че може да настъпи промяна в предаването на властта по наследство, но имайки предвид възрастта на Кин Чен-ун и това, че обществото в Северна Корея е много по-патриархално от нашето, без отговор остават много въпроси дали наистина е правилно в сегашния момент Северна Корея да има за свой лидер жена (подготвена) да наследи властта“, каза Гуон пред депутати.

Многократните публични появи на момичето през последните месеци най-вероятно целят да привлекат подкрепа за семейството на Ким и да подготвят обществото за промяна в династичното наследяване, добави той.

Южнокорейските медии спекулират, че Ким Чен-ун има и син, който е по-голям от Ким Джу-е, както и най-вероятно още една дъщеря, но Гуон каза, че единствено за Ким Джу-е е официално потвърдено, че е дъщеря на севернокорейския лидер.

Северна Корея показа Ким Джу-е през ноември миналата година, като съобщи, че тя е наблюдавала с баща си изпитания на междуконтинентални балистични ракети. Оттогава тя имаше още четири публични появи, като една от тях беше на военния парад миналата седмица, припомня АП.

Името Джу-е съвпада с това, с което бившата баскетболна звезда от Ен Би Ей Денис Родман се е обръщал към дъщерята на Ким, която е виждал и е държал на ръце като малка по време на посещението си в Пхенян през 2013 г. Родман каза за британския в. „Гардиън“, че е изкарал приятно с Ким Чен-ун и със семейството му край морето и че Ким се грижи добре за дъщеря си.

От основаването на Северна Корея през 1948 г. властта се е унаследявала от мъжете в династията Ким. Външни проучвания показват, че само малка част от високопоставените представители на севернокорейските власти са жени, сред които са Ким Йо-чен – сестрата на Ким Чен-ун, и външната министърка Чхое Сон-хуи. Преди Ким Чен-ун да поеме властта през 2011 г. баща му Ким Чен-ир управлява страната в продължение на 17 години, а преди него баща му и основател на държавата, Ким Ир-сен, беше на власт 46 години.

„Прекалено рано е да се предполага, че (Ким Джу-е) ще бъде негова наследничка, защото в Северна Корея синът винаги е престолонаследник“, каза старши анализаторът в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон Дуйон Ким. „Така че все още не знаем дали Ким Чен-ун е склонен да наруши традицията за пола на наследника си или дали тя ще изиграе ключова роля в подкрепата на този, когото той избере да поеме властта“, добави Дуйон Ким.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
„БДЖ-Пътнически превози“ и Deutsche Bahn подписаха днес договор за доставка на 76 ...
Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) потвърди днес ареста в Русия на четирима ...
Одеса отново беше подложена на ракетна атака днес. От акваторията на Черно ...
Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще подпише днес договори с Министерството на ...
Манчестър Сити ще бъде без двамата си най-добри бранители – Кайл Уокър ...
Протеините са важен компонент на балансираното хранене и консумацията им е от ...
Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови фактора за ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
От 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация ...
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...