Росица Кирова: След изборите на 2 април ГЕРБ-СДС ще търси сформиране на правителство по евроатлантическата линия

Публикувано преди 1 година  |  България

„Мисля, че ще бъдем първи на изборите и не защото така ми се иска, а защото виждам какви са настроенията на българските граждани и най-вече защото се надявам, че природната интелигентност, която българинът има, му подсказва, че ако продължим с тази спирала, няма да живеем по-добре.“

Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС в студиото на „Добро утро, Европа“. По нейните думи високата инфлация у нас е резултат от управлението на страната през последните две години.

„Аз мисля, че новината, че отлагаме еврото е изключително лош сигнал за българския бизнес, икономика и отражение на всичко, което се случи през последните две години. Два са проблемите, които са изтъкнати – неизпълнението на част от законодателната програма и инфлацията“, коментира политикът.

Кирова подчерта, че трябва редовен мандат на правителство, ако искаме да влезем в еврозоната.
И след изборите на 2 април ГЕРБ-СДС ще търси сформиране на правителство по евроатлантическата линия, отбеляза Кирова.

„Ние се надяваме, че въздействието на ДБ в коалицията с ПП ще е такова, че те ще им обяснят, че трябва да има правителство. Ние бихме предложили вариант, който да е гласуван в зала, така че българските граждани да видят, че имаме желание да управляваме. В 48-ото Народното събрание ГЕРБ беше единствената формация, която предложи кабинет. 4-5 гласа не ни достигнаха той да управлява. Това показа само нежеланието на всички останали да има редовно правителство в България“, каза още тя.

Виждам неистово желание от страна на всички политически участници Борисов да бъде част от Народното събрание. След като толкова много го желаят, разбрах, че той се е съгласил и ще стане народен представител. Това е въпрос на лично негово желание.
„Аз мисля, че правителство може да има и с ПП, и с ДБ, с ДПС и всяка друга политическа формация, която е в Народното събрание, ако покажем желание да се обединим покрай ясни приоритети. Имаме готовност да предложим експертно правителство, както се изрази Бойко Борисов вчера, да не се дразнят останалите“, посочи още Кирова.

Тя посочи, че санкциите по „Магнитски“ не са минали през съд и няма доказателства за вината на включените в списъка.

„Този закон не се прилага за американски граждани, там не може да се приложи това без съд. С решение на Европейския съюз този закон не действа на територията на ЕС. Това обаче е политически знак за загрижеността на нашите партньори“, коментира Кирова.

По нейните думи в ГЕРБ-СДС имат ясна визия как трябва да изглежда съдебната реформа.

„За българина най-важната тема е онази в хладилника, когато имаме редовно правителство и започнем да управляваме можем да се заемем с всяка една друга тема“, посочи още Кирова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили импийчмънт на президента на всяка цена.

„Да, можем да подкрепим това, ако има сериозно основания. За момента не виждам подобни причини да свалим последната работеща институция у нас“, допълни Кирова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО