Росица Кирова: След изборите на 2 април ГЕРБ-СДС ще търси сформиране на правителство по евроатлантическата линия

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Мисля, че ще бъдем първи на изборите и не защото така ми се иска, а защото виждам какви са настроенията на българските граждани и най-вече защото се надявам, че природната интелигентност, която българинът има, му подсказва, че ако продължим с тази спирала, няма да живеем по-добре.“

Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС в студиото на „Добро утро, Европа“. По нейните думи високата инфлация у нас е резултат от управлението на страната през последните две години.

„Аз мисля, че новината, че отлагаме еврото е изключително лош сигнал за българския бизнес, икономика и отражение на всичко, което се случи през последните две години. Два са проблемите, които са изтъкнати – неизпълнението на част от законодателната програма и инфлацията“, коментира политикът.

Кирова подчерта, че трябва редовен мандат на правителство, ако искаме да влезем в еврозоната.
И след изборите на 2 април ГЕРБ-СДС ще търси сформиране на правителство по евроатлантическата линия, отбеляза Кирова.

„Ние се надяваме, че въздействието на ДБ в коалицията с ПП ще е такова, че те ще им обяснят, че трябва да има правителство. Ние бихме предложили вариант, който да е гласуван в зала, така че българските граждани да видят, че имаме желание да управляваме. В 48-ото Народното събрание ГЕРБ беше единствената формация, която предложи кабинет. 4-5 гласа не ни достигнаха той да управлява. Това показа само нежеланието на всички останали да има редовно правителство в България“, каза още тя.

Виждам неистово желание от страна на всички политически участници Борисов да бъде част от Народното събрание. След като толкова много го желаят, разбрах, че той се е съгласил и ще стане народен представител. Това е въпрос на лично негово желание.
„Аз мисля, че правителство може да има и с ПП, и с ДБ, с ДПС и всяка друга политическа формация, която е в Народното събрание, ако покажем желание да се обединим покрай ясни приоритети. Имаме готовност да предложим експертно правителство, както се изрази Бойко Борисов вчера, да не се дразнят останалите“, посочи още Кирова.

Тя посочи, че санкциите по „Магнитски“ не са минали през съд и няма доказателства за вината на включените в списъка.

„Този закон не се прилага за американски граждани, там не може да се приложи това без съд. С решение на Европейския съюз този закон не действа на територията на ЕС. Това обаче е политически знак за загрижеността на нашите партньори“, коментира Кирова.

По нейните думи в ГЕРБ-СДС имат ясна визия как трябва да изглежда съдебната реформа.

„За българина най-важната тема е онази в хладилника, когато имаме редовно правителство и започнем да управляваме можем да се заемем с всяка една друга тема“, посочи още Кирова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили импийчмънт на президента на всяка цена.

„Да, можем да подкрепим това, ако има сериозно основания. За момента не виждам подобни причини да свалим последната работеща институция у нас“, допълни Кирова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Владислав Панев: Утре ще имаме редовен кабинет
Тонът на президентът беше съвсем различен от миналата седмица. Ясно е, че мандатът ще бъде гласуван в ... прочетете още »
В еврозоната! Унгария е готова да приеме еврото, но през 2030 година
Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме длъжни да приемем еврото, което ще бъде ... прочетете още »
НАТО предупреди: Внимавайте с Китай
При извършването на енергийния преход има опасност от развитието на нови зависимости, предупреди днес генералният секретар на ... прочетете още »
Дамаск се похвали с много добра реколта, намалява наполовина вноса на пшеница
Сирия ще внесе наполовина по-малко пшеница през 2023 г. в сравнение с предходната година заради очакваната по-добра ... прочетете още »
Олимпийска шампионка обра точките на плажа
Каролина Севастянова има много фенове заради успешната си спортна кариера, но и поради уникалната си физическа красота ... прочетете още »
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »