Гешев: Изненадаха ме думите на Борисов за съдебната реформа. Мислех, че поне още сме парламентарна република

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Главният прокурор Иван Гешев коментира смъртта на 18- те мигранти край София и споровете около съдебната реформа у нас в интервю за агенция ПИК. Ето какво казва обвинител №1

Вчера се разигра кървава трагедия с 18 загинали бежанци. Смятате ли, че това по някакъв начин има връзка с безкрайните скандали между политици и и институции за „съдебна реформа“?

Ето това е трагичният резултат от това, което наричат “ съдебна реформа”. Тези, които закриха Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност, сега ще се извинят ли поне?

Естествено е, че това води и ще води до това, което виждаме – връщане на организираната престъпност при трафика на мигранти, телефонни измами, изнудвания и какво ли още не. Статистиката ни е категорична. За девет месеца има около петдесет процента по-малко дела за организирана престъпност.

Причините, разбира се, са комплексни, но за съжаление тава е само началото. Аз предупредих многократно какво ще се случи и то се случва. Връщаме се назад с десетилетия и цената ще плащат българските граждани със сигурността си. Аз, като главен прокурор и прокуратурата, независимо от всичко, ще продължим да правим правилните неща и да се борим да защитим хората от престъпността.

Г-н Гешев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа категорична подкрепа за съдебната реформа, както либералната общност нарича проектозакона на Зарков, целящ фактически само Вашето отстраняване. Заяви, че ще бъде първият внесен от него в следващото НС, независимо от това че противоречи на основния ни закон. Това изненадва ли ви?

Изненадва ме, естествено, защото си мислех, че поне още сме парламентарна република. И решенията не се взимат, както в Пхенян или Москва. Съгласно чл. 4 от Конституцията Република България е правова държава, която се управлява съгласно законите в страната. Принципът на върховенство на закона е вододел, който разделя демократичните от тоталитарните държави. Не е новина обаче български „политици“ да не ги интересуват правилата, законите и Конституцията.

Отдавна не се и притесняват да го заявяват открито. Моето поколение помни какво е да живееш, когато една партия ръководеше всичко. И как овладяването на съдебната власт, което явно се цели днес, е водило да тежки репресии върху правата на българите. От това, че Конституцията няма значение, до разстрелите на тези, които не харесваш, историята е показала че разстоянието не е голямо.

Днес ще е един, утре друг. Ние сме спечелили всички битки, но сме загубили войните си заради решенията на политиците.

Затова, като гражданин, искам да кажа, че трябва да се гласува. Да се гласува за хора, колкото и малко да са те, за които България все още значи нещо.

Тези, които помним думите „Родина“ и „Отечество“, трябва да се изправим в защита на демокрацията и демократичните ценности. А политиците да спрат да мислят само за оцеляването и благополучието си – нека помислят за хората и народа. Защото виждам, че търпението се изчерпва.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »
Бизнес-дамата Матилда е тотална звезда в Инстаграм
Матилда Тантот е бизнес-дама. Красавицата се занимава и със спорт, като набляга най-вече на плуването. Жената е ... прочетете още »
Маестро Лука Модрич стяга куфарите на "Бернабеу"
Един от кавалерите на Златната топка Лука Модрич се насочва към изхода на "Бернабеу". От 2012 година ... прочетете още »
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »