Гешев: Изненадаха ме думите на Борисов за съдебната реформа. Мислех, че поне още сме парламентарна република

Публикувано преди 10 месеца  |  България

Главният прокурор Иван Гешев коментира смъртта на 18- те мигранти край София и споровете около съдебната реформа у нас в интервю за агенция ПИК. Ето какво казва обвинител №1

Вчера се разигра кървава трагедия с 18 загинали бежанци. Смятате ли, че това по някакъв начин има връзка с безкрайните скандали между политици и и институции за „съдебна реформа“?

Ето това е трагичният резултат от това, което наричат “ съдебна реформа”. Тези, които закриха Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност, сега ще се извинят ли поне?

Естествено е, че това води и ще води до това, което виждаме – връщане на организираната престъпност при трафика на мигранти, телефонни измами, изнудвания и какво ли още не. Статистиката ни е категорична. За девет месеца има около петдесет процента по-малко дела за организирана престъпност.

Причините, разбира се, са комплексни, но за съжаление тава е само началото. Аз предупредих многократно какво ще се случи и то се случва. Връщаме се назад с десетилетия и цената ще плащат българските граждани със сигурността си. Аз, като главен прокурор и прокуратурата, независимо от всичко, ще продължим да правим правилните неща и да се борим да защитим хората от престъпността.

Г-н Гешев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа категорична подкрепа за съдебната реформа, както либералната общност нарича проектозакона на Зарков, целящ фактически само Вашето отстраняване. Заяви, че ще бъде първият внесен от него в следващото НС, независимо от това че противоречи на основния ни закон. Това изненадва ли ви?

Изненадва ме, естествено, защото си мислех, че поне още сме парламентарна република. И решенията не се взимат, както в Пхенян или Москва. Съгласно чл. 4 от Конституцията Република България е правова държава, която се управлява съгласно законите в страната. Принципът на върховенство на закона е вододел, който разделя демократичните от тоталитарните държави. Не е новина обаче български „политици“ да не ги интересуват правилата, законите и Конституцията.

Отдавна не се и притесняват да го заявяват открито. Моето поколение помни какво е да живееш, когато една партия ръководеше всичко. И как овладяването на съдебната власт, което явно се цели днес, е водило да тежки репресии върху правата на българите. От това, че Конституцията няма значение, до разстрелите на тези, които не харесваш, историята е показала че разстоянието не е голямо.

Днес ще е един, утре друг. Ние сме спечелили всички битки, но сме загубили войните си заради решенията на политиците.

Затова, като гражданин, искам да кажа, че трябва да се гласува. Да се гласува за хора, колкото и малко да са те, за които България все още значи нещо.

Тези, които помним думите „Родина“ и „Отечество“, трябва да се изправим в защита на демокрацията и демократичните ценности. А политиците да спрат да мислят само за оцеляването и благополучието си – нека помислят за хората и народа. Защото виждам, че търпението се изчерпва.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Джо Байдън vs. Републиканската партия! Белият дом прави крачка назад заради военната помощ за Израел и Украйна
Администрацията на Джо Байдън обмисля да въведе нови ограничения за търсещите убежище в САЩ и да опрости ...
Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова
Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското ...
Владимир Путин: Западната военна техника очевидно не е непобедима
"Руските войници напълно разсеяха илюзията, че западната военна техника е неуязвима по време на военните действия". Това ...
Вашингтон има специален план за управлението на Газа след войната! Бенямин Нетаняху остава твърдо против
Палестинската автономна власт работи с представители на САЩ по план за управлението на ивицата Газа след края ...
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...
Общински служител отива на съд за подкуп от 4000 лева
Общински служител в Генерал Тошево е предаден на съд за искане и получаване на подкуп. Поводът е ...
Силен резултат за Валентина Димитрова в биатлона
Валентина Димитрова завърши 24-а в спирнта на 7,5 километра в Хохфилцен, Австрия. Стартът беше от Световната купа ...
Везенков с коментар за живота си в Сакраменто
"Приятелката ми беше тук за известно време, семейството ми ще идва пак. Опитват се да ми помогнат ...